Технологичните компании отново движат индексите

Слабите икономически данни за щатската валута повиши цента на ценните метали

Технологичните компании отново движат индексите

Снимка: БТА

Водещите щатски индекси завършиха деня със сабо повишение. Въпреки разочароващите данни за безработицата в страната и негативните очаквания за икономиката, акциите поскъпнаха водени от доброто представяне на технологичните компании. Това повиши индекса NASDAQ с 1% до 11264.95 пункта, което ги изкачи до нов рекорд. Индустриалният Dow Jones напредна с 46.85 пункта, което сложи край на тридневните загуби. S&P 500 прибави 0.32% и приключи търговската сесия при ниво от 3385.51 пункта.

Несигурността около възстановяването на щатската икономика оказа натиск върху европейските борси, които завършиха на отрицателна територия. Немският DAX се раздели с повече от процент до 12830 пункта, докато загубите в Лондон бяха дори по-големи. Индексът FTSE изостана с 1.61 на сто до 6013.34 пункта.

Слабите икономически данни за щатската валута повиши цента на ценните метали, като златото поскъпна до 1946.35 долара за унция. Петролът задържа цената, като в края на деня се търгуваше за 42.75 долара за барел.

Акценти днес

Индекс на активността

През последния ден от седмицата ще излязат данните за индекса на активност в производствения сектор и сектора на услугите за водещите световни икономики. Положителните стойности биха показали, че дадената страна се възстановява след COVID-19 и заздравява своята икономика.

Инструмент на фокус - Waste Connections

Акциите са в период на консолидация след формиране на възходящо движение. Възможно е цента на тества зоната на подкрепа около $97.50, откъдето да се формира нова възходяща вълна. При по-силен натиск и задържане на цената под тренд линията очакваното поскъпване ще бъде невалидно.

NZD/USD

Валутната двойка проби и успешно се задържа под 50 дневната средна, което е сигнал за пробив на възходящото движение. Индикаторът Стохастик е на път да направи низходящо пресичане, което би дало допълнителен натиск върху цената. Нагласите са при развитие на корекция, тя да тества зоната на подкрепа при 0.64.

XAU/USD

На седмична графика възходящото движение на златото излиза извън горната граница на Болинджър, след което се забелязва натиск и корекция, която връща цената под рекордните стойности около 2000 долара за трой унция. Това събитие може да се разглежда като обръщащ сигнал, при което очакваме формиране на низходящо движение и спад до стойности под $1800.

S&P 500

Щатският индекс достигна до исторически максимум, при което се формира обръщащ модел – дивергенция. Възможно е формиране на корекция на индекса, но нагласите са за запазване на основния възходящ тренд. Възможна корекция би могла да понижи индекса до 50 дневната SMA около 3200 пункта.

Източник: Елана Трейдинг

Коментари: 0