Dell отделя VMware в нова компания

Сделката е на стойност над 9 млрд. долара

Dell отделя VMware в нова компания

Снимка: Архив

Автор: Economic.bg

След продължили месеци преговори Dell Technologies обяви, че планира да прехвърли в отделно дружество дела си от 81% във VMware. Този ход ще създаде две самостоятелни компании и ще генерира около 9 млрд. долара приходи за Dell. Компанията заяви, че фирмите ще поддържат своите "взаимно изгодни стратегически отношения и ще продължат съвместно да разработват решения за клиентите".

VMware ще разпредели специален дивидент между 11.5 и 12 млрд. долара на акционерите в края на сделката, а Dell ще получи плащане в размер на 9.7 млрд. долара. 

„С отделянето на VMware очакваме да стимулираме допълнителни възможности за растеж както за Dell Technologies, така и за VMware, и да отключим значителна стойност за заинтересованите страни“, заяви изпълнителният директор на Dell Майкъл Дел в изявление. "И двете компании ще останат важни партньори, предоставяйки на Dell Technologies диференцирано предимство в начина, по който предлагаме решения на клиентите.“

От своя страна VMware заяви в отделно съобщение, че сделката ще ѝ позволи „увеличена свобода да изпълнява стратегията си, опростена структура на капитала и модел на управление и допълнителна стратегическа, оперативна и финансова гъвкавост, като същевременно запази силата на стратегическите отношения на двете компании“.

VMware, софтуерната фирма за облаци и виртуализация, която позволява на бизнеса да управлява различни операционни системи на своите устройства, за първи път се присъедини към Dell Technologies през 2015 г. като част от придобиването на корпоративен софтуер, съхранение и сигурност EMC Corp. за 67 млрд. долара. Сделката бе решаваща за Dell по това време, тъй като компанията се бореше да бъде в крак с новите тенденции и конкуренти в основния си бизнес за компютри и сървъри.

Въпреки това нарастването на търсенето на хардуерни технологични продукти по време на пандемията е тласък за бизнеса на Dell - тенденция, която анализаторите очакват да продължи, докато икономиката се възстанови. Dell отчете рекордни целогодишни приходи от 94.2 млрд. долара през миналата година, а акциите ѝ се увеличиха с над 83% от началото на 2020 г.

Очаква се сделката да приключи в края на тази година, но първо трябва да преодолее редица регулаторни пречки.

Коментари: 0