Белгия отменя забраната за пътувания

Пристигащите обаче все още трябва да представят отрицателен PCR тест

Белгия отменя забраната за пътувания

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Белгия отменя забраната за несъществени пътувания от и до страната за държавите от Европейския съюз, включително и България, считано от 00:00 ч на 19 април 2021 г., информират от външно министерство. Все пак белгийските власти препоръчват при възможност да се предприемат пътувания само по неотложни причини.

Както и досега, при пристигането си в Белгия пътуващите трябва да спазват режим на PCR тестване и 7-дневна карантина. Всички граждани над 6-годишна възраст, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа. Отрицателният резултат от него е задължителен независимо дали пътуването се осъществява с въздушен, автомобилен, морски или железопътен транспорт.

Министерството пояснява, че притежателите на белгийски лични документи не представят резултат от предварителен PCR тест, а си правят такъв на първия и седмия ден след пристигането в страната.

7-дневната карантина е задължителна за пристигащите в Белгия след престой повече от 48 часа в чужбина, включително в България. Тя може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината. Ако тестът покаже положителен резултат, гражданинът трябва да се самоизолира за още 10 дни. Изключение от задължителната карантина се прави за пътуващите, които ще пребивават в Белгия за по-малко от 48 часа.

Остава и задължително попълването на Формуляра за местоположение на пътниците (Passenger Locator Form), който позволява на полицията да идентифицира хората, които не трябва да се тестват при завръщането си.  На нарушителите на правилата за тестване ще се налага глоба от 250 евро.

Коментари: 0