Deloitte оценява Големия бариерен риф на $42 млрд.

Екосистемата носи на Австралия 4.8 млрд. долара годишно и осигурява 64 хил. работни места

Deloitte оценява Големия бариерен риф на $42 млрд.

Приблизителната пазарна цена на Големия бариерен риф, вписан в списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство, е около 42 млрд. долара, смятат икономисти от Deloitte. В доклада Deloitte Access Economics се отчитат икономическата, социална и културна стойност на рифа, който се счита за най-големия жив организъм в света.

Експертите от Deloitte твърдят също, че Големият бариерен риф има най-значим принос в икономиката на Австралия и образът й в света. Всяка година той носи на страната 4.8 млрд. долара и осигурява 64 хил. работни места, пише BBC.

"Като най-големият жив организъм в света и една от най-разнообразните и сложни екосистеми на планетата, Големият бариерен риф се счита за безценен и незаменим", - се посочва в проучването.

През последните години Големият бариерен риф страда от промяна на цвета. Това се дължи на факта, че неговите корали губят зооксантелите. Това са отделни организми (водорасли), които живеят в симбиоза с коралите. Когато коралът е подложен на стрес или потенциална опасност зооксантелите го напускат. Това е, което се случва с Големия бариерен риф. Изследователите смятат, че процесът застрашава самото съществуване на рифа.

Коментари: 0