Ден 13: 50 000 румънци направиха огромно знаме от светлини

Отново протести имаше в цялата страна

Ден 13: 50 000 румънци направиха огромно знаме от светлини
3767 ~ 1 мин. четене

Неделя вечер Румъния отново излезе на протест, за да изрази недоволството си срещу управлението на правителството. В Букурещ се събраха над 50 000 души, които поискаха оставка на властта.

Запомнящ се момент през 13-тата вечер на протести в страната бе когато хората включиха фенерчетата на телефоните си и поставиха на върха на своите устройства лист хартия, оцветен в синьо, жълто или червено, в зависимост от местоположението им в квадрата. Протестиращите пресъздадоха мащабно румънско знаме в знак на протест срещу правителството лявоцентристката водена от Сорин Гриндяну, призовавайки за единство в борбата срещу корупцията.

Няколко хиляди души продължават да демонстрират и в други големи румънски градове, а политическото напрежение в страната остава повишено. Протести имаше и в Клуж, Сибиу, Яш и Тимишоара.

Протестите продължиха през целия уикенд, въпреки че правителството отмени миналата седмица противоречивите изменения в Наказателния кодекс, които първоначално задействаха масивни улични протести. Румънският народ обаче вече иска оставката на правителството. 

Подкрепи Economic.bg