Денков обясни в кои случаи учениците минават онлайн

По думите му децата от първи до четвърти клас няма да носят маски в час, но трябва да са с тях в коридорите

Денков обясни в кои случаи учениците минават онлайн

Снимка: БТА

1344 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Преминаването към онлайн или ротационно обучение може да се осъществи при три случая. Това заяви пред БНТ образователният министър Николай Денков.

Първият случай е, когато имаме висок процент заразени деца – до 10%. Вторият случай е свързан с първия – когато има твърде много заразени учители, така че да не може да се осъществи присъствено обучение. Другият е, когато здравното министерство излезе с изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени или наред с другите заведения, или съответно трябва да бъде намален присъственият прием – тогава може да се мине на ротация", обясни образователният министър.

По думите на Денков децата от първи до четвърти клас няма да носят маски в час, но трябва да са с тях в коридорите, защото се срещат с други деца от други паралелки.

"Когато учителят е на разстояние от учениците, може да говори без маска, защото трябва да преподава, но ако се приближава до учениците, с цел намаляване на риска, трябва да си сложи маската", уточни Денков.

Според министъра има огромна разлика между затворените помещения и въздуха на открити пространства. Той обясни, че заразяването става през така наречените аерозоли, които навън много бързо изсъхват, докато вътре се натрупват. Това е и причината да се носят маски на закрито.

По думите на Николай Денков родителите без проблем могат да заявят до 30 дни обучение от вкъщи за своето дете.

"Ако говорим за период над 30 дни, има по-специален режим. Трябва разрешение от началника на регионалното управление по образование и то с удостоверение, че ученикът е мотивиран, учи се добре, с други думи, може да го направи, но няма да изпадне от системата, а ще използва дистанционното обучение максимално ефективно", уточни министърът.

Образователното министерство предприема мерки според медицинските изисквания за намаление на рисковете. При установен случай на коронавирус на учител или ученик от един клас, всички контактни лица от паралелката трябва да бъдат карантинирани. Има режим на установяване и на други контактни лица, но обикновено това са децата от една и съща паралелка.

"Има огромна промяна на насоките от миналата година. Тогава според области изцяло се затваряха учебни заведения и това е много различно спрямо сега. Това беше едно от основните оплаквания миналата година, че се затваряни училища, в които не е имало много заразени лица, в които паралелките е можело да бъдат разместени", обясни Николай Денков.

Министерството на здравеопазването има право да затвори заведения от даден тип, но ако училищата могат да продължат, ще го направят на принципа максимално присъствено обучение, с минимален риск за учителите и учениците.

Подкрепи Economic.bg