IT обявите за работа са скочили със 160% за година

Наблюдава се лек ръст при предложенията за хоум офис

IT обявите за работа са скочили със 160% за година

Снимка: Unsplash

3317 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Пазарът на труда се нажежи това лято и макар и броят на публикуваните обяви през август да е с едва 0.4% по-висок спрямо юли, на годишна база се наблюдава 55% скок. Наблюдава се обаче преразпределение по сектори – сочи актуалният месечен анализ на HR компанията JobTiger. Увеличението конкретно в IT сектора е с цели 160% и той вече е втори по брой търсения на нови служители. 

Ускоряващото се търсене на IT кадри дори успя да изстреля сектора на първо място по ръст на предложенията през август, като през този месец обявите са скочили с 28% спрямо юли. Това е единствената сфера, при която се наблюдава постоянен тренд на увеличаване на обявите от началото на 2021 г. – по данни на Job Tiger спрямо август 2020 г. броят им е нараснал със 160%.

На второ място след IT сектора е „Маркетинг и реклама“ с ръст от 9%, следван от „Здравеопазване и фармация“ (8%), „Административни и обслужващи дейности“ (7%), „Производство“ (5%) и „Строителство“ (1%). 

При останалите сектори през август наблюдаваме спад на обявите, като той е най-голям в отрасъла „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 23%. През месеците април и май JobTiger отрази много висок ръст на предложенията в тази сфера (съответно 95% и 36% на месечна база), като с наближаването на края на летните месеци обявите за работа в него намаляват. Въпреки спада предложенията в отрасъла са с 32% повече спрямо същия период през 2020 г. 

След „Хотелиерство и ресторантьорство“ намаляване на броя на новите предложения се наблюдава и при „Логистика и транспорт“ (-6%), „Счетоводство, одит, финанси“ (-5%), „Административни и обслужващи дейности“ (-4%) и „Търговия и продажби“ (-1%).

Бумът на IT сектора 

Поради постоянния ръст в IT сектора, той вече заема второ място по дял от общия брой предложения в страната с 16% от всички обяви, воден от традиционния лидер – „Търговия и продажби“ (21%).

Секторът „Производство“ се нарежда на трето място с 15% дял, а доскоро заемащият второ място сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ слиза на четвърто с 13% от всички обяви. 

Данните показват, че подредбата при останалите сектори остава същата, както през юли. Дяловото разпределение по сектори остава непроменено спрямо юли и през август е, както следва: „Логистика и транспорт“ (9%), „Административни и обслужващи дейности“ (8.8%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%), „Здравеопазване и фармация“ (3.3%), „Маркетинг и реклама“ (2.9%) и „Изкуство“ (1%).

Работа от вкъщи

Лек ръст се наблюдава и при предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа.

 

През август те са 10.9% от общия брой (в сравнение с 9.6% през юли). Броят им е най-голям в IT сектора – 67% от обявите, предлагащи дистанционна работа, са в този отрасъл. 

В сферата „Административни и обслужващи дейности“ те са 13.3%, а в „Аутсорсинг“ (BPO, центрове за обслужване на клиенти и услуги) – 13.1%. Едва 5% от предложенията са за специалисти, занимаващи се с търговия. 

Предлагане по градове

Делът на обявите за работа в София продължава да нараства, като през август той възлиза на 45% от общия брой. Дяловото разпределение на обявите за останалите водещи областни градове е, както следва: Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (3.4%), Русе (3.2%) и Стара Загора (2.6%). Заедно те съставляват 73% от всички предложения в страната. 

Броят на обявите в тези градове се е увеличил с 5%, като динамиката на предложенията във всеки един от тях е, както следва: София (5%), Пловдив (5%), Варна (-9%), Бургас (-8%), Русе (15%) и Стара Загора (3%). 

С четвъртата вълна на епидемията от COVID-19 се очаква изменение на поведението на пазара на труда. Вече са в сила нови противоепидемични мерки и те определено ще повлияят негативно на някои сектори, най-вече на „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Събитийни дейности“. Разбира се, в някои области тенденцията едва ли ще бъде отрицателна, отбелязват от HR компанията, давайки пример с IT, „Търговия и продажби“, Административни и обслужващи дейности“. 

Подкрепи Economic.bg