Google официално пусна приложението GPay в България

Досега платежната услуга бе достъпна чрез банкови посредници

Google официално пусна приложението GPay в България

Снимка: Google

8438 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
GPay стъпва в България

Година след като платежната услуга Google Pay стартира за пръв път в България чрез банкови посредници, сега тя вече е достъпна и самостоятелното чрез мобилното приложение. С него човек може да плаща в магазините директно през телефон или друго смарт устройство, без да е потребител на други финансови услуги, като Revolut например. Навлизането на продукта на българския пазар улеснява още повече потребителите и е-трансакциите.

Използването на платежната услуга за Android стана възможно през ноември миналата година, като това се случи около година след навлизането на Apple Pay в България. Услугата на Google обаче има потенциално много по-голям отпечатък върху родния пазар, на който над 80% от потребителите използват именно неговата операционна система.

Чрез услуги като Apple Pay и GPay човек може да плаща безконтактно на ПОС терминал чрез мобилните си устройства, както и да прави онлайн трансакции. Навлизането на приложението идва на фона на глобалната пандемия от COVID-19, която значително стимулира електронната търговия в глобален мащаб, но и в България включително.  

Днес предприемаме сериозна стъпка към по-опростен, сигурен и удобен начин за разплащания със стартирането на приложението Google Pay в България, за потребителите на смартфони с Android“, обявиха от компанията в съобщение до медиите.

Приложението GPay е достъпно и за смарт часовници, поддържащи операционната система Wear OS. Според информацията се планират се и още функции и партньорства в скоро време. То също така улеснява съхраняването на бордни карти, осребряване на точки за лоялни клиенти и управлението на разплащателните карти.

Приложението Google Pay понастоящем е достъпно в над 30 държави по света. То може да бъде изтеглено от Google Play.

Подкрепи Economic.bg