Услугата Google Pay официално стартира в България днес

Тя идва у нас за притежателите на Mastercard с карти от портфейлите Revolut, Curve, Transferwise и Phyre

Услугата Google Pay официално стартира в България днес

Снимка: Unsplash

5762 ~ 2 мин. четене

Платежната услуга Google Pay официално стартира в България от днес, 17 ноември. Тя ще е достъпна за всички ползватели на Mastercard, които имат издадени физически или дигитални карти от онлайн портфейлите Revolut, Curve, Transferwise и Phyre на българската финтех компания Paynetics (върху чиято технология са базирани и A1 Wallet, и Pay by Vivacom, бел.р.). Интеграцията на услугата се очаква да приключи по обяд днес.

GPay стъпва в България

Глобалната услуга стъпва у нас успоредно с още девет държави: Австрия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Португалия и Румъния. Очаква се на практика тя да промени пазара на ежедневни разплащания за всички притежатели на съвместими Android устройства.

Google Pay е технология за онлайн и безконтактни плащания. Промяната е съществена за българския пазар, тъй като над 85% от устройствата в България използват операционната система Android. Услугата идва в момент, когато безконтактните трансакции в цяла Европа скочиха с до 80% в контекста на вирусната пандемия. 

Предоставянето на избор и иновации в плащанията е важна част от начина, по който подобряваме ежедневието на хората. Избягването на контактни повърхности през последните месеци се превръща в приоритет за много сред нас и ние искаме да сме сигурни, че продължаваме да предлагаме технологични решения за нарастващите обществени нужди“, каза Милан Гаудер, изпълнителен вицепрезидент в Mastercard за продукти и иновации в Европа.

Лесен за настройка, лесен и за използване

За да използват Google Pay в България, потребителите на Android е нужно единствено да влязат в съответното приложение за мобилно банкиране и от менюто да изберат „Добави към Google Pay“. На практика интеграцията се случва чрез самите картодържатели и няма нужда да се тегли допълнителен софтуер. След като направят това, те ще могат да получат достъп до всички предимства на Google Pay чрез съответното приложение за банкиране.

Потребителите могат да използват телефона си, за да плащат на всеки POS терминал безконтактно. За тази цел не е нужно да влезете нито в Google Pay, нито в приложението или пък да имате интернет връзка: нужно е единствено да докоснете с телефона си, за да платите. Това предотвратява нуждата от носене на портфейл или ползване на физическа карта. Google Pay предоставя и възможност за предварително поставени лимити на харчене. В случай че надхвърлите лимита за безконтактни разплащания, единствено е нужно да отключите телефона си, за да потвърдите трансакцията.

Улеснение в условия на сигурност

Когато свържете своята Mastercard с Google Pay, данните на потребителя са защитени чрез т.н. “токенизация”. Това внася допълнително ниво на сигурност, тъй като Mastercard технологията защитава данните чрез заместване на номерата на сметки с уникален алтернативен номер на карта, или “токен”. Това намалява измамите, свързани с дигитални плащания, като прави транзакциите по-сигурни, включвайки динамичен компонент към всяко отделно плащане. Когато потребителят използва мобилното си устройство при трансакция, на търговеца се предоставя токенът, а не реалният номер на картата. Както за потребителите, така и за търговците на дребно всяка покупка, направена с Mastercard с помощта на Google Pay, предлага всички предимства и сигурност на трансактиране.

„Повече от всякога хората искат да използват лесни и сигурни решения за плащане безконтактно в магазините и онлайн. Благодарение на тясното сътрудничество с Mastercard, притежателите на карти на участващите партньори в 10 нови европейски държави ще могат да използват Google Pay чрез съответните си приложения за мобилно банкиране. Надяваме се, че всички ще се радват на предимствата, свързани с използването на Android устройства, за да плащат на милиони места по света“, добави Флорънс Дис, ръководител на Payments Partnerships в Google.Подкрепи Economic.bg