Азиатските държави крепят световната икономика

Икономическият растеж на Япония достигна 21.4% на годишна база, което е най-добрият резултат в историята на третата по големина икономика в света

Азиатските държави крепят световната икономика

Снимка: Pixabay

676 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Най-големите азиатски икономики успяват да избегнат продължителните последици от коронавирусната пандемия, като сега те просто трябва да се уверят, че нарастващите случаи в останалия свят не излагат възстановяването им на опасност, пише BBC.

Японската икономика расте с 5% през третото тримесечието спрямо второто, а тази статистика я изважда от рецесията. Годишният темп на разширяване достигна 21.4%, което е най-добрият резултат в историята на третата по големина икономика в света.

Часове след съобщението на Япония Китай публикува данни, показващи, че възстановяването му също продължава да набира скорост. Промишленото производство във втората по големина икономика в света се е увеличило с близо 7% миналия месец, надминавайки прогнозите на икономисти, анкетирани от Refinitiv. Продажбите на дребно са нараснали с малко повече от 4% - най-бързия темп през тази година.

Обещаващите новини за Азия са в рязък контраст със Запада, където много държави се борят с възраждането на Covid-19 пандемията и са принудени отново да наложат ограничения в опит да овладеят огнищата. Управителя на Федералния резерв Джером Пауъл повтори миналия четвъртък, че американската икономика ще се нуждае от повече стимули както от правителството, така и от централната банка, за да премине през кризата.

Английската централна банка предупреди по-рано този месец за двойна рецесия в Обединеното кралство, тъй като страната отново влезе в национална блокада. Европейският съюз е изправен пред подобна съдба. 

До голяма степен, поради значително по-доброто овладяване на вируса, повечето азиатски икономики се представят по-добре от своите западни колеги", коментира Луис Куис от Oxford Economics.

Той очаква повечето големи европейски икономики да се свият през това тримесечие заради новите ограничения, свързани с Covid. "Съединените щати също могат да отчетат удар върху своя растеж, дори ако правителството там не спре бизнеса", добави той.

Предизвикателството в Азия сега е как да се поддържа инерцията, като се има предвид забавящият се растеж сред основните търговски партньори.

„Блокадите в Европа и подновеното икономическо забавянето в САЩ представляват риск за възстановяването на износа в Азия", каза Фредерик Нойман, съпредседател на Asian Economic Researchи управляващ директор в HSBC. Той посочи, че азиатските икономики зависят от световната търговия и слабото търсене от Запада може да забави възстановяването.

Азия не може да спаси сама световната икономика от спада й", сподели Нойман.

Фу Лингхуй, говорител на Националното статистическо бюро на Китай, каза пред репортери в Пекин, че огнищата в Европа и САЩ са създали несигурност за износа на Китай. И все пак той каза, че общата стойност на търговията на Китай се е увеличила през тази година, подтиквайки глобална тенденция.

Куис  от Oxford Economics също беше оптимист. „Въпреки че слабостта в Съединените щати и Европа ще тежи върху търговията и инвестициите в Азия, това не би трябвало да бъде голям удар за тези икономики - стига те да могат да избегнат нови собствени огнища", обясни икономистът. „Ако азиатските икономики могат да продължат да избягват големи нови блокади, въздействието на слабостта в Европа и САЩ само ще смекчи продължаващото възстановяване в Азия, а няма да го отмени", каза Куис.

Независимо от състоянието на пандемията, страните от региона също се опитват да укрепят връзките помежду си, без помощта на останалия свят.

Този уикенд Китай, Япония и повече от дузина други страни от Азиатско-Тихоокеанския регион подписаха Регионално всеобхватно икономическо партньорство - голямо търговско споразумение, което се изготвя почти десетилетие.

Това може да засили тенденцията, която вече е в ход от десетилетия: че глобалният център на икономическата гравитация продължава да неуморно да се премества към Изтока", коментират икономисти от HSBC

Подкрепи Economic.bg