Ваксината на Moderna прати Уолстрийт до нови рекордни стойности

Положителната вълна последва, когато компанията съобщи, че анти-коронавирус ваксината й има 94,5% ефективност

Ваксината на Moderna прати Уолстрийт до нови рекордни стойности

Снимка: Pixabay

320 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американският фондов пазар се повиши в понеделник, след като главните американски индекси, Dow Jones и S&P500 поставиха нови рекордни стойности. Положителната вълна последва, когато Moderna публикува информация, която показва, че тестването на анти-коронавирус ваксина действа с 94,5% ефективност.

Dow Jones нарасна с 1.63%, докато S&P500 достигна до 1.16% ръст. NASDAQ, от друга страна, успя да достигне само 0.8% ръст в сравнение с другите два главни индекса.

Европейските пазари затвориха изминалата търговска сесия с позитивен ръст и надежди за ефективна COVID-19 ваксина. FTSE100 нарасна с 1.66%, като се търгува на 6421.29. Докато DAX30 отчете повишение от 0.47%, достигайки до 13138.61 пункта.

Петролът нарасна с 3%, като възвърна част от изгубените си стойности през петъчната сесия. Brent отчете ръст от 2.4%, достигайки до 43.80$ за барел, докато WTI поскъпна с 3.02% до 41.34%. Златото успя да възстанови загубите си от по-рано през деня, след като някои от инвеститорите предпочетоха да подкрепят скъпоценния метал въпреки позитивните новини от Moderna Inc. Спот златото остана неутрално за деня на 1887.10$, докато златните фючърси достигнаха 0.1% повишение, до 1887.80$ за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – САЩ

Акцентът за деня ще падне върху продажбите на дребно в САЩ. Събитието ще покаже каква е тотална стойност на продажбите, като се изключват покупките на автомобили. Този тип събитие е важен индикатор за  нивото на потребителско консумиране, както и за темпото на икономиката.

Инструмент на фокус

Volkswagen AG

Акциите на компанията успешно пробиха горната граница и заформена съпротива около психологическото ниво 150.00. Текущата стойност се намира на 153.54, като при продължителна подкрепа е възможно цената да продължи възходящото си движение въпреки кризисната обстановка. Въпреки това, индикаторът Стохастик показва, че цената е навлязла в зона на прекупен пазар, като и бавните средни заформят пресичане. При възможен натиск, стойността може да направи корекция до нивото на 200 периодната експоненциална средна.

GBP/CAD

Валутната двойка се намира във възходящ тренд от средата на септември. Текущата стойност се намира близо до психологическото ниво от 1.7300, като при продължителна подкрепа от пазара, може да се наблюдава продължение на позитивният тренд. Индикаторът MACD показва увеличение на покупателния обем и пресичане в посока, която предразполага дълга позиция.

Wheat

Пшеницата заформя низходящ тренд от средата на октомври, като текущата цена се намира 597.50.  При продължителен натиск от пазара е възможно цената на суровината да достигне до долната граница на канала, където се намира и 200 периодната експоненциална средна на ниво от 575.00.

Dow Jones

Цената на Американският индекс успя да пробие заформеният възходящ тренд, като текущата стойност се намира близо до най-високо поставеното ниво от индекса. При продължителна подкрепа от пазара, е възможно да се наблюдава покачване на стойността до нови рекорди. Въпреки това средните на индикатора Стохастик заформят пресичане, което може да подсказва за възможна корекция ниво около 200 експоненциалната средна.

Източник:  https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg