Азерският газ няма да потече по газовата връзка с Гърция

Интерконекторът IGB ще е готов някога през 2021 г.

Азерският газ няма да потече по газовата връзка с Гърция

Снимка: Красимир Свраков

Природният газ по договора с държавната азербайджанска компания SOCAR, подписан през 2013 г., няма да влиза в страната ни през газовата връзка Гърция-България (IGB), с която се похвали вчера премиерът Бойко Борисов.

От последната му инспекция по газопровода не стана ясно коя ще е входната точка за доставката на 1 млрд. куб. м суровина от находището „Шах Дениз II” от 1 януари 2021 г., тъй като Борисов не спомена подробностите, по които ще се изпълни договорът. Той само заяви: „На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ. Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици".

Днес от интервю по Nova на енергийния министър Теменужка Петкова стана ясно, че изграждането на IGB се забавя и той няма да е готов на 1 януари, а „след няколко месеца“. Предходното обещание на Петкова за интерконекторa беше, че ще е готов през октомври 2020 г. За да спаси изпълнението на договора със SOCAR, страната ни ще промени входната точка, през която ще влиза азерският газ и тя няма да е „Комотини“, както беше планирано. Петкова все пак не уточни коя ще е тя, но от интервю за „24 часа“ на изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, дадено през лятото, става ясно, че синьото гориво газ ще влиза у нас през съществуващата връзка „Кулата – Сидерокастро“.

Петкова обясни тази сутрин, че това е временен вариант, тъй като заради пандемията от Covid-19 изграждането на IGB се е забавило, а виновна за това е гръцката компания изпълнител на проекта. „За съжаление кризата с Covid-19 стана причина за забавяне на връзката от страна на гръцката компания Avax, която строи и работи този проект и се наложи ние да предприемем мерки и да се опитаме на база вече съществуващата изградена инфраструктура да създадем възможност за временна смяна на входната точка на доставка, която по проект е „Комотини“.

По думите на Петкова това е добра новина в стратегически аспект за България. „Беше мечта десетилетие назад във времето, това е на първо място сигурност и конкуренция на пазара“, каза тя.

Както вече писахме, 10 години от началото на проекта IGB все още не се знае кога точно ще бъде завършен интерконекторът. Борисов обясни вчера, че до момента по проекта доставеното количество линейни тръби е 159 км. Заварените тръби са близо 72 км, а общо положените и засипаните по изграждащото се трасе са над 11 км.

Коментари: 0