Желязков не разбира защо Летище София вдига летищните такси

Според транспортния министър това е „мечешка услуга“ към новия концесионер на аеропорта, но не каза защо

Желязков не разбира защо Летище София вдига летищните такси

Снимка: Красимир Свраков

2285 ~ 2 мин. четене

Решението на Летище София да увеличи летищните такси точно сега, във време на пандемия и криза, е изключително странно, смята транспортния министър Росен Желязков.

Според него увеличението, което се случва само няколко месеца преди да започне да действа договорът за концесията на софийския аеропорт, е „мечешка услуга“ в полза на новия собственик на летището, но не обясни защо.

„Не мога да ви кажа каква е причината за решението за увеличение на летищните такси точно сега. Таксите се събират от ползвателите – авиокомпаниите, но те минават през тарифата и рефлектират върху самолетния билет. В този случай самите летищни такси са предмет на оспорване от страна на ползвателите. Спорът е отнесен към Гражданска авиация, която трябва да определи дали процедурата е спазена. Ако този въпрос се отнесе към административния съд, периодът на обжалване ще бъде по-дълъг от началото на ефективната дата на концесията“, каза Желязков в ефира на bTV.

В края на месец октомври се появи заповед на сайта на летището, подписана от изпълнителния директор на столичната аерогара Владимир Рапонджиев, за таксите за догодина. От нея става ясно, че такса пътник например по международна линия се увеличава от 7.27 на 11.66 евро, което е над 60.3%. За дете тя става от 3.64 на 5.83 евро. Такса сигурност, която също се изчислява на пътник, пък се увеличава с 94.6%, съобщава „Капитал“.

Според договора за концесия на Летище София, който беше подписан пpeз юли със „COФ Kънeĸт“, новият концесионер се задължава да не вдига летищните такси 10 години след началото на концесията. Договорът трябва да започне да действа до средата на следващата година.

И така може да се получи, че новият концесионер да завари летището с по-високи такси. „Ако сегашният собственик на летището е направил такава сметка, то прави „мечешка услуга“, повтори многократно транспортния министър. „Лично в момента няма да се ангажирам с мнение, но казвам, че във време на пандемия и криза вдигането на таксите е достатъчно странно, за да бъде оправдано.“

Подкрепи Economic.bg