Разлог ще изгради нова писта и лифт

Очаква се следващата година да бъде направен работен проект на съоръженията

Разлог ще изгради нова писта и лифт

Снимка: Unsplash

8070 ~ 2 мин. четене

Община Разлог ще инвестира в изграждане на ски писта „Кулиното II” и ски лифт в зона „Кулиното” в Пирин планина, съобщава Kmeta.bg.

В момента в зоната за спорт има само една писта, която е с дължина 1013 метра. Второто трасе за скиорите, което се планира, ще е с дължина 1634 метра, като за целта ще бъдат ползвани 220.067 декара земя. Ски зона „Кулиното“ се намира в северната част от разложкия дял на Пирин планина, в долината на река Кулина, с надморска височина 1400 м.

Намерението за изграждане на ски курорт в Кулиното се появи още през 2003 г., но през 2010 г. беше сложен край на тази идея. Причината бе, че проектът противоречеше на статута на Национален парк „Пирин“. Освен това не се намери и инвеститор да вложи 240 млн. евро за реализацията му.

Ски зоната ще бъде реализирана в един малък обхват от местността, като площта на новата писта е 220.067 дка, а просеката за лифта е 11.264 дка.

„В момента съгласуваме и регламентираме точната територия, която ще бъде засегната. Надявам се, че догодина всичко ще приключи и ще направи работен проект. Нашата цел е да направим ски център, който да се посещава от семейства с деца”, коментира кметът на Разлог – Красимир Герчев.

Инвестиционното намерение е за изграждането на ски зона с две основни писти. Ски писта „Кулиното I“ с дължина 1013 м и средна широчина 50 м се запазва, запазва се и учебната писта с дължина 200 м. Ски писта „Кулиното II“ е изцяло нова с обща дължина 1634 м. и средна широчина 60 м.

Ще бъде изграден и нов четириседалков лифт с дължина 1013 м и с капацитет 2000-2800 човека на час, широчина 15 м и денивелация 430 м. Лифтът ще обслужва скиорите през зимата и туристите в останалата част от годината. Ски влекът с дължина 800 м се запазва, учебният ски влек с дължина 200 м също се запазва. Общият капацитет на съоръженията ще бъде в порядъка на 2800-3600 човека на час.

На следващ етап се предвижда изграждане на система за изкуствен сняг, която да покрива 100% пистите на ски зоната и да осигури ползването им през целия зимен сезон.

„Стане ли факт това наше инвестиционно намерение, то общината ще е в друго измерение – туризмът ще се развие, а това ще се усети от местните жители. Заложили сме този проект във всички стратегически документи. Природата ни е дала много и трябва да използваме тези дадености при спазването на всички закони. Никъде не предвиждаме каквото и да е строителство в планината, дори къщичка няма да се вдигне, а да не говорим за хотели. Става въпрос само и единствено за строеж на спортни съоръжения”, категоричен е кметът на община Разлог.

Община Разлог предприема необходимите стъпки за построяването и на панорамен път в подножието на Пирин планина. Бъдещото шосе ще започва от Ски зона „Кулиното” и ще стига до голф комплекса. Тази пътна отсечка е много важна, защото се достига до територии, които могат да се използват за релакс от туристите от страната и чужбина.

Подкрепи Economic.bg