Депутатите отложиха актуализацията на пенсиите за Коледа

Остава обаче предложението на ДПС всички пенсионери да получават по 120 лв. в последните три месеца на тази година

Депутатите отложиха актуализацията на пенсиите за Коледа

Снимка: БТА

1416 ~ 3 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Актуализацията на пенсиите и кризисните COVID добавки от 120 лв. няма да се прилагат едновременно. Това реши окончателно Народното събрание след тридневния хаос , който депутатите от всички партии сътвориха. Окончателно депутатите решиха от 1 октомври да влязат в сила добавките за пенсионерите по 120 лв. за трите последни месеца на годината. От 25 декември пък ще се приложи актуализацията, предложена от служебното правителство – повишение на коефициента за стаж от 1.2 на 1.35, което ще увеличи пенсиите средно с 12.5%.

Реално отпадна предложението на БСП, което даде основание на социалистите да обявят, че "Има такъв народ" и ДПС са се "сгодили". В отговор на това председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че БСП и ДПС са се "оженили" много отдавна, като направи препратка към правителсвото на Тройната коалиция и Орешарски.

От Коледа ще се увеличи още минималната пенсия – от 300 на 370 лв., както и максималната – от 1440 лв. на 1500 лв.

"За" отлагането гласуваха "Има такъв народ", ДПС и "Демократична България".

От 1 октомври се увеличава от 380 на 650 лв. и обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години.

Това се случи след като народните представители отхвърлиха предложението на вносител за параграф 13 от бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. С отхвърления параграф трябваше от 1 октомври 2021 г. да влязат в сила приетитите вече параграф 9, който касае минималната пенсия и параграф 12, който касае преизчислението на пенсиите с коефициент 1.35.

След като параграфът по основния доклад беше отхвърлен депутатите приеха предложението в допълнителния доклад за второ четене на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. на Комисията по бюджет и финанси. С доклада се направи нова редакция на параграф 13 и в него се посочи, че преизчислението на пенсиите с коефициент 1.35 и увеличаването на минималната пенсия от 370 лв. ще влязат в сила от 25 декември 2021 г.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че служебното правителство е внесло основата, за да може редовен кабинет да нанесе корекции. Всички предложения в актуализациите пък били обсъдени с партиите.

Това, което партиите решиха преди 2 дни, бе пенсиите да се вдигнат през стажа, минималната да е 370 лв. В същото време бе приета и надбавка от 120 лв.", каза още Василев.

Предложението пенсиите да се вдигнат от Коледа пък позволявало преизчислението да остане трайно и постоянно през годините.

Можем да си го позволим, защото допълнителният разход е 115 млн. лв., а имаме около 300 млн. лв. допълнителни приходи в последните два месеца", допълни финансовият министър.

След тази нова редакция депутатите се върнаха към параграф 1 за трети път, където в приходната част на бюджета, трябва да бъдат отразени сумите за приетите разходи.

Припомняме, че във вторник двата вида увеличения - актуализацията плюс добавките на пенсиите, бяха приети да действат кумулативно от 1 октомври. По предложение на "Има такъв народ" обаче бе отложено гласуването на последния член от закона, който регламентира сроковете за влизане в сила. Два дни депутатите спореха дали повишенията следва да се приложат последователно или кумулативно, а вчера бюджетната комисия заседава извънредно.

Подкрепи Economic.bg