Депутатите тотално объркаха гласуването на добавките към пенсиите

ГЕРБ, БСП и ДПС подкрепиха и прокараха суми за месечни надбавки както от 100 лв., така и от 120 лв.

Депутатите тотално объркаха гласуването на добавките към пенсиите

Снимка: БТА

5252 ~ 5 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова
Бюджет 2021

Окончателното гласуване на първите текстове от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване доведе до пълен хаос на извънредното заседание на парламента. Причината е, че с гласовете на депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС бяха приети две напълно противоречащи си предложения – това на ГЕРБ за 100 лв. месечна добавка към пенсия и това на ДПС за 120 лв. Мина и одобреното на второ четене в комисия увеличение на минималната пенсия до 370 лв., заедно с 12.5% средно увеличение на останалите пенсии. Парадоксът доведе до няколкочасови спорове между партиите. 

Първо депутатите отхвърлиха предложението на ДПС, но после Хасан Адемов поиска прегласуване и то мина с гласове на ГЕРБ и БСП. Любомир Каримански от "Има такъв народ" поиска 10 минутна почивка, за да обмислят как да прегласуват предложението си. 

Заседанието на парламента продължи с предложения за трансфери на ГЕРБ, при които се видя, че объркване е нямало, а ГЕРБ, БСП и ДПС подкрепят и прокарват суми за месечни надбавки от 100 и 120 лв. до края на годината за всички пенсионери.

"Това, което стана в момента, е истинската коалиция - БСП, ДПС и ГЕРБ. Още на първия текст беше бламирана работната група и бюджетна комисия, както и актуализацията на ДОО. Оттук нататък могат да се приемат само предложенията на ДПС", заяви Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме", която е член на бюджетната комисия.

Тя обясни, че с приетото решение се променяла цялата бюджетна рамка по ДОО и няма как да излязат заложените разходи в актуализирания бюджет.

"Бюджетът не се бламира и няма коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС. Всички думи за коалиция не звучат актуално и правдоподобно, като продължаваме с гласуването на актуализацията. Залата решава как да се разпределят разходите съобразно приходите", заяви пък шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Веднага след почивката бе гласувана и точката на ГЕРБ за увеличение на приходите – бонусът към пенсиите да стане 100 лв. Така спорът между партиите започна отначало. Мария Капон от ИБГНИ поиска да се прекъсне заседанието и да се свика извънредна бюджетна комисия, но от БСП, ГЕРБ и ДПС призоваха да не се гласува тази идея и да продължи второто четене на бюджета в зала.

"Сгодихме се!", скандираха в зала към трите партии депутатите от "Има такъв народ". 

"Ако Народното събрание си измисли приходи, които не съществуват и тръгне да ги раздава, това е равносилно на взривяване на бюджета. Защо не слушате експертите си? Слушайте ги", призова служебният министър на финансите Асен Василев. Той настоява, че ако ще се променя рамката на бюджета, то парламентът трябва да поеме отговорността за това.

Ще се сродим партиите на статуквото, след като партиите на промяната не направихте нищо. Точно така ще направим! Ако си мислите, че ми пука, че ще се радвате, изобщо не ми пука! Пука ни дали в България ще има кабинет и ни пука за Плана за устойчивост", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Няма значение с кого ни пакетирате предизборно, но е срамно с процедурни хватки и предизборни аргументи за пореден път да оставим възрастните в трудно положение", заяви Явор Божанков от БСП.

На годежа на ГЕРБ и ДПС, кумове са БСП. Уважаеми пенсионери, които гледате целия този цирк, вие ще получите тези 120 лв., но за сметка на това вашите деца и внуци ще плащат дълга на България чрез дефицита. Предупреждавам, че децата ще бягат от България, докато се увеличава дефицитът", коментира шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански.

"Служебният кабинет предлага вдигане тежестта на стажа до Балансиран подход, но единствения проблем е създаване на дисбаланси, защото минималната пенсия се увеличава с 13.3%, а максималната с 4%", каза по-рано от парламентарната трибуна Хасан Адемов от ДПС.

Той обясни, че ДПС ще подкрепи всички разумни предложения. Според партията най-доброто решение е до края на годината да се запази подкрепата за всички, защото те еднакво са пострадали от кризата. Депутатът от ДПС припомни, че бюджетът за 2022 г. трябва да бъде внесен през октомври, а с предложението на служебния кабинет вече ще бъде задлъжнял. По думите му не е вярно, че няма да има пенсионер под линията на бедност.

"Актуализацията на бюджет 2021 г. не е стратегическа промяна, а се налага от вашата кадърност да направите хубав бюджет. Как ще дадете сега по 100 лв. на пенсионерите, а от 1 януари ще си ги вземете?, попита Мика Зайкова от "Има такъв народ". 

12 години бяхте на власт и през тези години забравихте, че има пенсионери, като ги принудихте да мизерстват. Вие направихте така, че над 1 млн. пенсионери да бъдат събрани в 300 лв.", каза още тя.

Депутатът от БСП Георги Гьоков пък допълни, че всички пенсии е трябвало да се вдигат с еднакъв процент , а не само минималната и отново обясни, че изравняването им е заслуга на ГЕРБ.

"Тези 100 лв. са елементарен популизъм. Това, което се предлага от правителството, е по-справедливия вариант", заяви от парламентарната трибуна Мартин Димитров от "Демократична България".

"Сигурно не следите нещата, които се случват в страните членки на ЕС – всички предприемат мерки до края на годината", отговори Ананиев на обвиненията.

По думите му мярката от 50 лв. за всички е дошла в труден момент, защото ударите от пандемията са нанесли сериозни поражения. Според Ананиев от май месец е започнало сериозно увеличение на редица продукти и енергията, а това било причината  да се вдигне бонусът до 100 лв. Той обясни, че ГЕРБ са съгласни увеличението от 70 лв. на минималната пенсия да е за всички, но до края на годината, а новото правителство да вземе решение дали да ги продължи или да прави реформа. 

"В момента се прави просто една актуализация на пенсиите във връзка с коронакризата, но не е поправка на дисбалансите между тези отпуснати до 2008 г. и след това", каза Мая Манолова.  

Припомняме, че в петък парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри актуализацията на двата бюджета на второ четене. Тогава депутатите от ресорната комисия приеха предложението на "Има такъв народ" минималната пенсия да стане 370 лв., вместо 340 лв., както първоначално предлагаше служебното правителство. В промените в закона за ДОО е предвидено увеличение на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 на сто, считано от 1 октомври 2021 г., което е увеличение на пенсиите с 12,5%.

През изминалата седмица президентът Румен Радев коментира, че на плещите на народните представители тежи отговорността за актуализация на бюджета и изрази увереност, че депутатите няма да оставят работещите, пенсионерите, болниците, бизнеса без пари.

Подкрепи Economic.bg