Бюджетната комисия одобри скока на минималната пенсия от 1 октомври

ГЕРБ-СДС напуснаха залата и отказаха да участват в гласуването

Бюджетната комисия одобри скока на минималната пенсия от 1 октомври

Снимка: Красимир Свраков

2429 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

В отсъствието на ГЕРБ-СДС парламентарната комисия по бюджет и финанси прие минималната пенсия да се увеличи от 300 на 370 лв. от 1 октомври. С това обаче отпада добавката от 50 лв. Предложението бе на „Има такъв народ“. Ако актуализацията бъде приета в пленарна зала, максималната ще стане 1500 лв., социалната – 170 лв., а прагът на бедност – 413 лв.

Внесената от служебното правителство актуализация на бюджета предвиждаше повишение на минималната пенсия до 340 лв. и отделно да се дават месечни добавки, така че най-ниските пенсии да не останат под прага на бедност. 

От ГЕРБ-СДС напуснаха залата и отказаха да участват в гласуването на промените в бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, тъй като късно били получили доклада за бюджета.

„За два часа едва ли може да се запознаем с всички варианти, които са ни предоставени“, заяви бившият финансов министър Кирил Ананиев, подчертавайки, че всяка партия има свое предложение. „Това, което те предлагат с изменението на коефициента на максималната пенсия, означава, че това ще действа оттук занапред“.

Според него предложението на ГЕРБ-СДС за даване на 100 лева добавки към пенсиите до края на годината – вместо по 50 лева, е много по-разумно и правилно, защото е до края на финансовата година и след като са направили необходимите разчети.

Предстои решението да мине и през пленарна зала. Заседанието на комисията продължава.

Подкрепи Economic.bg