Кабинетът има готовност да удължи мярката „60/40“ до края на годината

Една минимална работна заплата да получат самоосигуряващите се лица с деца до 14 години, ако детските градини затворят, предлага МТСП

Кабинетът има готовност да удължи мярката „60/40“ до края на годината

Снимка: Красимир Свраков

1796 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Служебното правителство има готовност да удължи най-мащабната мярка за запазване на заетостта – „60/40“, до края на годината. Това може да стане веднага след актуализацията на бюджета, обяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. 

Той пое ангажимент процесът по кандидатстване, одобрение и изплащане на средствата по помощните програми да бъде публичен на всеки етап, така че хората да виждат фирмите и средствата, които те получават. Донев наблегна на тази част, след като десетки бизнеси се оплакаха, че по времето на предишното управление – на кабинета „Борисов“ 3, средствата не са достигали до тях или са се бавели, а условията за кандидатстване са непосилни за изпълнение.

Донев припомни, че с промените в държавния бюджет за мярката ще бъдат осигурени допълнителни 430 млн. лв., от които 30 млн. лв. са за авиосектора. Очаква се по „60/40“ до края на годината работата си да запазват по около 80 хил. души средно на месец, уточни социалният министър.

„В момента се намираме на прага на четвъртата вълна на пандемията от коронавирус. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) полага максимални усилия да подкрепи всички работещи групи, които няма да могат да упражняват своята дейност заради мерките“, заяви Донев.

Той добави, че в мерките, които се предвижда да бъдат реализирани до края на годината, се включват и самоосигуряващите се лица. 

Бизнесът може да се възползва и от мярката „Запази ме“, или по 75/0, по която се предвижда да бъде запазена заетостта на около 60 хил. души. По нея ще могат да кандидатстват и самоосигуряващите се, чиято дейност е ограничена от заповед на държавен орган, с която е преустановена дейността в определени икономически дейности, обясни още Гълъб Донев.

Той каза още, че от МТСП предлагат самоосигуряващите се лица, които имат деца до 14 години, да получат до една минимална работна заплата, за да бъдат подпомогнати, ако детските градини и училищата се окажат затворени.

Подкрепи Economic.bg