Свиневъдите искат накуп одобрените 30.5 млн. лв. за хуманно отглеждане

Производителите се оплакват, че миналата година не са получили подкрепа от държавата въпреки пандемията

Свиневъдите искат накуп одобрените 30.5 млн. лв. за хуманно отглеждане

Снимка: Красимир Свраков

484 ~ 3 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Настояваме да ни се изплати цялата субсидия за хуманно отношение към животните за целия 5-годишен период. Това е нотифицирана държавна помощ пред Брюксел и Европейската комисия в размер на 178 млн. лв. Средно се пада по 37 млн. лв. на година. Петгодишният период изтича догодина, а до момента имаме неизплатени 30.5 млн. лв. Това обясни за Economic.bg изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.

Миналата година в най-голямата криза бяха изплатени само 19 млн. лева. От бранша се надяваме, че тези 30.5 млн. лв. ще ни бъдат дадени. Това, което всички колеги споделят е, че би било добре държавата да помогне със зърно от държавния резерв, но това едва ли ще се случи“, коментира Михайлов.

Той разказа, че от 10 години цените на зърното и фуражите в световен мащаб не спират да растат. "COVID кризата много повлия на пазара. Потреблението се сви и в момента секторът е стиснат отвсякъде в едно менгеме."

От държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) съобщиха, че свиневъди, които покриват изискванията за хуманно отношение към животните, ще бъдат подпомогнати финансово. До 17 септември се приемат заявления за втори транш подпомагане за брой реализирани угоени прасета. Подкрепата е по схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“. Утвърденият бюджет на държавната помощ през тази година  е 35 млн. лв. Документи се подават в Областните дирекции на ДФЗ.

Припомняме, че помощта се предоставя годишно за покриване на допълнителни разходи на стопаните, надвишаващи стандартите за хуманно отношение към свинете. Стопаните трябва да осигурят подова площ, не по-малка от 10% над задължителната за всяко едно животно във фермата. Освен това свинете трябва да имат изкуствена светлина за 11 часа от денонощието. Друго условие е в използваните фуражи нивото на деокеиниваленол да не надхвърля 2.5 мг/кг. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние.

Финансовата помощ за хуманно отношение към свинете се предоставя в две направления. Първото е насочено в подкрепа отглеждането на свине майки. Кандидатстването по него е еднократно през годината. Припомняме, че приемът беше в периода от 22 януари до 8 февруари. 67 стопани бяха подпомогнати с помощ в размер на 4.5 млн. лв.

Помощта по второто направление е за продадени прасета за угояване и се предоставя за заявен брой животни. По него се субсидираха угоени прасета, реализирани в периода от 1 януари до 30 април 2021 г. Средства в размер на 7.45 млн. лв. са изплатени на 64 свиневъди. С втория транш, по който се кандидатства до 17 септември, ще се финансират угоени животни, продадени на кланиците от 1 май до 31 август.

От Държавен фонд „Земеделие“ съобщиха, че по третия транш документи ще се приемат от 7 до 18 октомври. Срокът за изплащане на субсидиите е до един месец след крайната дата за подаване на заявления. От Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България (АИСБ) и Асоциацията на свиневъдите в България (АСБ) настояват за мерки за подпомагане на сектора, които включват спешна финансова държавна помощ, безлихвени кредити от ДФЗ или нисколихвени кредити от Българската банка за развитие.

Ако държавата не се намеси, животновъдите ще бъдат изправени пред фалити и невъзможност да продължат дейността си.

Подкрепи Economic.bg