Хакери атакуваха националното онлайн преброяване

Няма изтичане на данни и са взети всички мерки за сигурност

Хакери атакуваха националното онлайн преброяване

Снимка: Twenty20

5366 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Зам.-председателят на Националния статистически институт (НСИ) Диана Янчева обяви на брифинг, че хакери са атакували сайта census2021.bg, на който се извършва онлайн националното преброяване у нас. В резултат на това платформата временно бе недостъпна. Киберпрестъпниците вече са установени и са блокирани адресите, от които се атакуват сървърите на ведомството.

Системата на националното преброяване представлява интерес заради личните данни, които милиони българи ще запишат в нея. От НСИ увериха, че няма изтичане на поверителна информация, като са взети всички мерки за сигурност. Предизвикателството е голямо, особено на фона на все още пресния спомен за безпрецедентния пробив на системите на Националната агенция за приходите. 

Хакерската атака не може да я отстраним, но може да я отбием. Тя е отразена още от първата степен на защитата, а тя е четиристепенна. Смятам, че няма да имаме проблеми. Хакерите вече са идентифицирани. Блокирани са адресите, от които се атакуват сървърите на НСИ“, сподели Янчева.

Според думите й до 6 часа тази сутрин са обработени 62 000 заявки. Системата работи по-бавно заради огромния наплив – на моменти са регистрирани 200 000 потребители. „Ще се включат още ресурси, за да се отстранят проблемите“, сподели Янчева. Най-честата грешка на потребителите е, че се въвежда датата, на която изтича документът за самоличност, а не датата на издаване.

Тази атака е тест за системата за сигурност на сайта. Ние очакваме подобни атаки. Те дори не са злонамерени, а по-скоро са възможност някой да се изяви и да си покаже способностите да преборва такива системи. Атаките не са само опит да се извлекат данни. Понякога те са по-скоро, за да блокират системата и тя да не може да работи нормално“, разясни председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Вицепремиерът Атанас Пеканов, който присъства на пресконференцията, подчерта колко е важно всеки гражданин да се включи в преброяването. „В качеството си на вицепремиер аз вярвам много в нуждата да имаме информация и данни за това каква е нашата страна и общество. На тяхната база ние можем да взимаме правилните решения. Всеки един гражданин и домакинство има значение. Апелирам всеки един от нас да участва в преброяването. Само то ще ни даде пълната картина за страната ни: от най-големия град до най-малкото селце“, коментира той.

От НСИ очакват голям интерес към онлайн преброяването през оставащите 10 дни до 17 септември, когато приключва електронният формат. Прогнозата е, че минимум 70% от населението ще предпочете този метод. Припомняме, че от 18 септември до 3 октомври всяко жилище ще бъде посетено от преброители, които ще съберат кодовете, генерирани при електронното преброяване. Те също така ще помогнат на тези, които не са успели да извършат процеса онлайн. Ангажирани в кампанията са 27 000 души.

Подкрепи Economic.bg