Майчинството през втората година става 650 лв.

Предложението за увеличаване бе на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и на БСП, а според изчисленията разходът до края на годината ще е 25 млн. лв.

Майчинството през втората година става 650 лв.

Снимка: Pixabay

11829 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова
Бюджет 2021

Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години се повишава от 380 на 650 лв. от 1 октомври. Това реши окончателно парламентът при второто четене на актуализацията на бюджета за Държавното обществено осигуряване за 2021 г. "За" бяха ГЕРБ, БСП, ДПС, част от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", а депутатите от "Има такъв народ" гласуваха "против" и "въздържал се".

Предложението за увеличаване бе на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и на БСП. Според изчисленията разходът до края на годината ще е 25 млн. лв.

Обезщетението не е променяно от няколко години, а бюджетната комисия в парламента не одобряваше увеличението му. В залата обаче то бе подкрепено.

Ако разделите 380 лв. на календарните дни, ще видите, че на ден се падат по 12 лв. и 60 стотинки. За какво? Себе си ли да гледа майката, или детето? Да, тя трябва да бъде насърчена да се върне на работа, стига кметицата на София да е осигурила достатъчно детски градини", коментира по-рано по време на дебата Мика Зайкова от "Има такъв народ". По думите й коронавирусът е поизмел бабите и затова трябвало да се даде възможност на майките да си гледат децата.

"За десет години от държавата са изчезнали 600 хил. души. Има демографска катастрофа. Да не сложим като приоритет майките и техните деца в актуализацията на бюджета е пълно дебелоочие и дебелокожие", коментира Димитър Делчев от "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

"Българските майки не са за предизборна употреба", заключи Мая Манолова.

Подкрепи Economic.bg