Депутатите одобриха скока на минималната пенсия от октомври

Това стана на фона на скандали в парламента заради бюджетната актуализация

Депутатите одобриха скока на минималната пенсия от октомври

Снимка: Красимир Свраков

2138 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова
Бюджет 2021

Депутатите от 46-ото Народно събрание приеха минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се вдигне на 370 лв. от 1 октомври 2021 г. Това стана ясно по време на дебатите по актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

"За" гласуваха общо 148 депутати, против бе само един от ГЕРБ, а останалите 21 "въздържали се" също бяха от бившата управляваща партия. Причината за отрицателния вот бе, че те настояваха за своето предложение за месечни надбавки от 100 лв., а не за окончателно повишаване на пенсиите.

БСП обяви, че ще подкрепи това увеличение, но изрази резерви към подхода, който увеличава само минималната пенсия.

"Как изглежда една държава, в която 2/3 от пенсионерите получават минимална пенсия? Така излиза, че не се зачита социалният принос. След 12 г. управление на ГЕРБ и никакви мерки за адекватност на пенсиите, сега се чудим какво да правим, за да осигурим достоен живот на възрастните хора", коментира Георги Гьоков от БСП.

Стана страхотна бъркотия. Вие искате да направите минималната пенсия на 490 лв. 370 лв. минимална и още 120 лв. добавка. Какво ще правим с другите пенсии? Средната пенсия отива на кино", обясни Мика Зайкова от "Има такъв народ".

"И 1000 лв. да поискате да стане, ние ще подкрепим. Минималната пенсия се определя с бюджета за всяка година. Догодина законодателят може да реши да е 370 лв., да я направи повече, или да я върне на 300 лв.", каза още Гьоков. 

По думите му всички до една статистики показват, че 1.5 млн. българи са под прага на бедност. С това вдигане на минималната пенсия ще станат малко по-малко бедни.

"Това е първият финансов министър, който застава зад увеличение на пенсиите средно с 12.5%. Ние смятаме, че това е недостатъчно и затова предлагаме и добавка за пенсионерите с 50 лв. до 1 януари", каза от трибуната лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова. 

Подкрепи Economic.bg