Депутатът от \"Суджукгейт\" вече е обвиняем по шест престъпления

Престъпление по служба е извършил и Директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич Розалина Брайкова

Депутатът от \
2624 ~ 3 мин. четене

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на бившия народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов. Той е привлечен към наказателна отговорност за шест отделни престъпления. Мартинов стана известен със случая "Суджукгейт", заради който трябваше да подаде оставката си и правомощията му като народен представител бяха прекратени от парламента. В хода на разследването прокурорите са събрали доказателства и за извършено престъпление по служба от Розалина Брайкова, заемаща длъжността Директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич.

Първото обвинение касае упражнена от него принуда спрямо търговецът на месо А.П. Целта е била той да разпореди със сумата от 15 500 лв. За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” от пет до петнадесет години, както и глоба от 5 хил. до 10 хил. лева.

Второто обвинение е за отправена закана за убийство - престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” до шест години.

Той е обвинен и за това, че е заплашвал бизнесмена А.П. с тежки последици за него – че ще бъде арестуван и че ще му прати данъчни проверки на дружествата за да „смачка фирмите му“. Така бившият гербаджийски депутат го е принудил да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 килограма филе елена и телешка пастърма .

Живко Мартинов е обвинен и за това, че през 2014 г. е направил опит да помогне на лице да бъде осуетено наказателното преследване спрямо него и да остане ненаказано. Извършеното от лицето престъпление е причиняване на смърт по непредпазливост на две лица при нарушаване на правилата на закона. Ако бъде признат за виновен по това обвинение, Мартинов може да получи наказание „лишаване от свобода” до пет години.

Наказателната отговорност на Мартинов е ангажирана и затова, че през 2015 г. е заплашвал заместник директор на ОДМВР – Добрич и Началник на РУ на МВР - Балчик, да извършат престъпление по служба. Според Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” до шест години.

Живко Мартинов е с обвинение и за това, че през април 2017 г. е направил опит да принуди Директора на ВИК - Добрич, да извърши нещо противно на волята му – да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известен период от време. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода” до шест години.

Спрямо Живко Мартинов е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 45 000 лева, вносима в 10 - дневен срок.

Събраните доказателства сочат, че Розалина Брайкова, заемаща длъжността Директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич също е извършила престъпление по служба. 

Тя е привлечена към наказателна отговорност затова, че на 13.07.2017 г. в град Добрич, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушила служебните си задължения като издала Заповед за спиране на експлоатация на обект на дружество с цел да му причини вреда. Дружеството е собственост на лицето, което е сигнализирало прокуратурата за извършваната престъпна дейност от Живко Мартинов и по чийто сигнал е започнало настоящото разследване. Това лице е и свидетел по делото срещу него. Заповедта е издадена без да са налице доказателства за оплаквания от храната, предлагана в обекта, направени от потребители, без да са налице данни за вредни за здравето последици от консумираната в обекта храна, без да са налице допуснати от търговеца нарушения, свързани с негодна за консумация храна.

В резултат на деянието са настъпили значителни вредни последици за дружеството, изразяващи се във финансови загуби и пропуснати ползи за периода, в който обектът не е могъл да извършва дейност.

Действията на Брайкова се определят като престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от една до осем години. Спрямо Брайкова е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 5 000 лева, вносима в 10 - дневен срок.

Подкрепи Economic.bg