Депутатите гледат на закрито Закона за извънредното положение

Веселин Марешки се появи в залата с пълен защитен костюм

Депутатите гледат на закрито Закона за извънредното положение

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

5012 ~ 2 мин. четене
Народното събрание ще гледа на закрито заседание Закона за мерките за извънредното положение и медиите бяха помолени да напуснат залата. Причината - народните представители ще изслушат председателя на Държавния резерв Станимир Пеев,у а информацията за запасите на държавата била класифицирана.

Преди това депутатите отхвърлиха предложение на БСП за резервите на държавата да бъде изслушан премиера Бойко Борисов.

Преди това в залата се породиха спорове относно мерките за предпазване на депутатите от заразата, тъй като те са плътно насядали един до друг в залата. Квесторите им раздаваха защитни маски.

Напрежение предизвика председателя на ПП "Воля" Валентин Марешки, който заедно с още една народна представителка от партията му се появиха в пълни защитни костюми. Той взе думата от трибуната, а председателят на НС Цвета Караянчева го помоли поне да свали маската си, докато говори.

"В тези дни, в които цяла България е вперила поглед в това избраниците на народа, какъв пример даваме? Във всички новини, докато пътувах към НС, се говореше, че единствените места, в които не се спазва закона, процедурите и заповедта на ген. Мутафчийски да сме на два метра един от друг и да не се скупчваме, това са ромският квартал Столипиново и българският парламент“, каза от трибуната Веселин Марешки. "Затова предлагаме и българските депутати да вземат мерки, за да са безопасни за себе си, за своите близки и за българския народ. Не трябва да превръщаме българския парламент да стане проводник на заразата", апелира той.От БСП обаче реагираха остро на появата на Марешки в костюм. "Не смятам, че когато българските народни представители си изпълняват задълженията, са нарушители", репликира Валери Жаблянов. Той предложи двамата депутати с защитни костюми да бъдат отстранени от заседанието, тъй като допълнително нагнетявали обстановката.

„В парламента се правят всички санитарни мероприятия, всички народни представители са с маски, трибуната на всеки час се хигиенизира. Правим каквото можем, но не можем да спрем работата на българския парламент“, заяви председателят на НС Цвета Караянчева, цитирана от БНР.
Коментари: 0