Депутатите приеха на първо четене бюджета на ДОО

Той е малко над 10 млрд. лв.

Депутатите приеха на първо четене бюджета на ДОО
152 ~ 2 мин. четене

Депутатите в Народното събрание приеха днес на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване. Той ще е малко над 10 млрд. лв.

Законопроектът залага увеличение минималната работна заплата  от 420 лева, а размерите и съотношенията на осигурителните вноски. Така за фонд "Пенсии" вноската остава 17,8% за родените преди 1 януари 1960 г. при съотношение 9,9 за смветка на работодателя и 7,9 за сметка на работника. При родените след 31 декември 1959 г. пък вноската ще е 12,8% в съотношение 7,1/5,7. Ще се дава и право на избор за прехвърляне на втората пенсия между фондовете за допълнително задължително осигуряване и ДОО. Държавата вече няма да внася трансфер в размер на 12% от сбора на осигурителните доходи на осигурените лица във фонд "Пенсии". Тя ще продължи да финансира системата, но принсът ѝ няма да е с точен размер.

Минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности нарастват средно с 8,6% за следващата година спрямо тази. Така приходите ще нараснат с около 80 млн. лв. 

Беше предложено още индексиране на пенсиите в страната с 2,5 на сто. Така разходите на държавата за пенсии вече ще са 9,9% от БВП или  8,7 млрд. лв. Средният размер на пенсията през 2016 г. ще бъде 331,62 лв. при 320,55 лв. за 2015 г.

Обезщетенията за отглеждане на малко дете остават непроменени – на равнище 340 лв. Дневното обезщетение за безработица се запазва 7,20 лв. Депутатът Корнелия Нинова разкритикува последното , тъй като то е изчислено на база на минимална работна заплата от 240 лева. 

В пленарната зала гласуваха общо 165 депутати. 111 се обявиха "за", 41 - "против", а 13 се въздържаха, предава BTV. Сред критиките към новия бюджет бе липсата на ясни политики за намаляване на безработицата. "За първа година бюджетът на ДОО преминава границата от 10 млрд. лева, но е „копи-пейст" на тези от предишните години, смята депутатът Хасан Адемов.

Радан Кънев заяви, че ще подкрепи бюджета в частта му, където минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица не се повишава. При определянето на минимална заплата и осигурителни прагове той настоя за политика, отчитаща регионалните специфики. Лидерът на Реформаторския блок  се обяви за различно осигурително третиране на стартиращите бизнеси, както и за традиционните занаяти на уязвими групи.

Подкрепи Economic.bg