Диамантите поевтиняват

Не е ясна перспективата пред пазара за бижута

Диамантите поевтиняват

През тази седмица стана ясно, че цените на необработените диаманти стремглаво падат. Информацията идва от две големи британски компании, които твърдят, че цените ще продължават да се плъзгат надолу, съобщава CNN.

Едната от тях - Petra Diamonds изкарва информация, според която цените на необработените диаманти са спаднали с цели 9% през втората половина на 2014г. Това е принудило компанията да намали цената на своята продукция, идваща от Южна Африка от 152 щатски долара на 130.

Според тях причините за срива се крият в злоупотребите от страна на обработващите компании, които често завишават цените си изкуствено. Фирмите за добив, като Petra Diamonds продават на дружествата необработени камъни, които от своя страна ги шлифоват и полират. Жаждата им за лесни печалби обаче намалява търсенето, а това води до движение на цените надолу.

Друг неблагоприятен факт е недостигът на финансиране, причинен от затварянето на Antwerp Diamond bank в края на миналата година. Белгия е една от страните с най-влиятелна диамантена борса, а антверпенската банка беше основен кредитор на промишлеността.

Бен Дейвис, който е анализатор е лондонската инвестиционна банка Liberum сравнява спада в цените на диамантите с неотдавнашните загуби на нивата на суровия петрол. Според Дейвис е нужно да мине известно време за да станем свидетели на спад и в цените в бижутериините магазини, както това стана при цената на бензина, чиято цена намаля няколко седмици след шокиращите спадове на суровия петрол: „Падащите цени на необработените диаманти няма автоматично да доведат до по-евтини годежни пръстени“

Въпреки това цените на дребно може и реално да паднат, ако магазините започнат дисконтиране заради несвързаната тенденция да се търсят повече цветни скъпоценни камъни.

„Ако търговците на дребно искат да станат по-конкурентоспособни, те ще трябва да направят някои намаления. Търсенето на диаманти обаче винаги е било въпрос на модните тенденции“, коментира още Дейвис.

Бижутрите в САЩ също отбелязват повишение в търсенето на алтернативни камъни за годежните пръстени на много двойки, като хората са привлечени повече от други скъпоценни камъни.

Кризата в световната икономика също се отразява негативно върху бизнеса на много бижутери. Свиването на потребителските разходи принуждава все повече хора да търсят алтернатива на диамантите на световните търговски лидери. Така например Tiffany регистрира разочароващи продажби по време на коледните празници.

Коментари: 0