Джо Байдън се опасява, че Китай „ще изяде обяда“ на САЩ

Новият президент на САЩ заяви готовност да се опълчи на Пекин, но не по начина на Тръмп

Джо Байдън се опасява, че Китай „ще изяде обяда“ на САЩ

Снимка: БТА

2726 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди депутатите в четвъртък, че Китай агресивно изпреварва САЩ по отношение на инфраструктурата.

„Те инвестират много пари, инвестират милиарди долари и се занимават с редица въпроси, свързани с транспорта, околната среда и цял набор други неща“, каза Байдън пред двупартийна група от сенатори, с които се срещна в Овалния кабинет. Той обърна внимание и на големите жп инвестиции и наличието на супер бързи влакове.

Ако не се раздвижим, ще изядат обяда ни“, каза Байдън.

„Просто трябва да се засилим“, каза той след срещата с членовете на комисията по околна среда и благоустройството.

Думите му идват след проведения първи телефонен разговор с китайския президент Си Дзинпин. Идват и на фона на опитите за справяне с нарушенията на правата на човека и овладяване на търговския конфликт с втората по големина икономика в света.

Миналата седмица Байдън даде заявка за по-тясно сътрудничество със съюзниците, така че да се предприеме отпор срещу Пекин. „Ще се изправим срещу икономическите злоупотреби на Китай“, каза Байдън, описвайки страната като „най-сериозния конкурент на Америка“.

Напрежението между Пекин и Вашингтон – двете най-големи икономики в света, се нажежи до червено при управлението на Доналд Тръмп. Конфликтът помежду им ескалира в търговска война, в рамките на която бяха наложени поредица от взаимни мита. САЩ също така забраниха на доста китайски технологични компании да правят бизнес с американски фирми.

Новият президент на САЩ дава заявка, че е готов да отвърне на „екстремната конкуренция“ на Китай, но с различен подход от този на предшественика си.

Няма да го направя така, както Тръмп. Ще се съсредоточим върху международните правила”, каза Байдън в неделя.

Подкрепи Economic.bg