До 2 дни Италия ще въведе още мерки срещу коронавируса

Правителството отчита „ужасяващи“ данни за разпространението на заразата

До 2 дни Италия ще въведе още мерки срещу коронавируса

Снимка: БТА

2078 ~ 2 мин. четене

Италианският здравен министър заяви в неделя, че новите данни за коронавируса са „ужасяващи“ и страната има два дни, за да одобри допълнителни ограничения разпространението му.

В събота Италия регистрира почти 32 000 нови случая - най-високият дневен резултат от началото на кризата и малко под 300 смъртни случая. Общият брой на хората, починали поради COVID-19 в Италия, е 38 618.

„Имаме 48 часа, за да се опитаме да одобрим по-нататъшно затягане на правилата, наоколо има твърде много хора“, заяви министърът на здравеопазването Роберто Сперанца, цитиран от всекидневник Corriere della Sera.

Новото блокиране, макар и не толкова удължено като наложеното през март, изглежда е единствената възможност за ограничаване на числата, каза той. Все още обаче има съмнения как да се управляват училищата и общественият транспорт.

„Епидемиологичната крива е все още много висока. Това, което най-много ме притеснява, са абсолютните данни, които показват ужасяваща крива“, каза Сперанца.

Миналата седмица коалиционното правителство, водено от премиера Конте, наложи ограничения върху бизнес дейността, като нареди баровете и ресторантите да бъдат затворени в 18:00 ч и затваряне на фитнес зали, кина и театри, за да се спре бързото възраждане на коронавирусната епидемия.

Много градове и региони, включително Ломбардия, която понесе тежестта на заразата в Италия, също приеха местен комендантски час.

Конте многократно е заявявал, че иска да избегне нова национална блокировка, която допълнително би навредила на крехката икономика, но новоприетите правила досега се оказаха недостатъчни, за да овладеят заразата.

В неделя правителството се срещна с представители на регионалното правителство и опозиционните партии. Указ, който може да ограничи пътуванията между регионите, да наложи локални блокировки в райони с висока степен на заразяване и да увеличи използването на домашно обучение, се очаква да бъде обявен още в понеделник.

Подкрепи Economic.bg