До два месеца ще е готова методиката за субсидиите на автобусните превозвачи

Очаква се до юни да бъдат внесени промени и в Закона за автомобилните превози

До два месеца ще е готова методиката за субсидиите на автобусните превозвачи

Методиката за разпределението на субсидиите и компенсациите за автобусните превозвачи и промените в наредбата ще бъдат готови да два месеца. Това стана ясно след днешната среща на министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министъра на финансите Владислав Горанов и автобусните превозвачи. 

Предвиждат се промени и в Закона за автомобилните превози, които се очаква да бъдат внесени до месец юни.

С готвените нормативни промени ще търсим по-справедливо разпределение на субсидиите и компенсациите, така че да постигнем максимална финансова ефективност, заяви министър Росен Желязков. Той допълни, че от голямо значение е да бъдат прецизирани техническите изисквания към превозните средства, с които се извършват тези превози. Министърът съобщи, че по-рано през деня е провел среща и с представители на Националното сдружението на общините, на която са разисквани тези теми.

По темата за нерегламентираните превози са ангажирани всички компетентни институции и ще се създадат конкретни механизми за контрол и санкции за справяне с тази незаконна дейност, коментираха двамата министри.

Министър Владислав Горанов увери представителите на превозвачите, че до дни ще бъдат внесени промени в Закона за данъка върху добавена стойност.

Участниците в срещата се договориха да бъде създадена работна група, в която ще участват всички заинтересовани страни. Тя трябва да уточни механизма за контрол върху превозите, разгледа възлагането на услугата, както и да направи оптимизация на транспортните схеми.

Коментари: 0