До няколко часа може да има сделка по Brexit

Това каза старши дипломат от Брюксел

До няколко часа може да има сделка по Brexit

Снимка: Pixabay

8222 ~ 1 мин. четене

Търговска сделка между Великобритания и Европейския съюз е неизбежна и може да бъде договорена още в сряда вечерта. Това каза старши дипломат от Брюксел пред Reuters, който пожела да остане анонимен.

Търговско споразумение по Брекзит

По думите му държавите членки на ЕС ще трябва да одобрят временна сделка, която да влезе в сила от 1 януари, тъй като няма да има достатъчно време за ратифицирането ѝ от Европарламента.

Информацията за евентуално сключване на така чаканото споразумение идва в критичен момент за Лондон и Брюксел, които досега така и не успяваха да срещнат позициите си по няколко ключови въпроса. Опцията от Brexit без сделка обаче поставя по-големи опасности за икономиките и на двете преговарящи страни, което е силен стимул за компромоси.

Дори да бъде постигнато споразумение обаче, остава препятствието по ратифицирането му – такова трябва да бъде извършено и в ЕС, и във Великобритания. 

Aĸo нe ce cтигнe дo cдeлĸa, Beлиĸoбpитaния и EC щe ce въpнaт ĸъм тъpгoвия пpи ycлoвиятa нa Cвeтoвнaтa тъpгoвcĸa opгaнизaция (CTO), ĸoeтo щe дoвeдe дo cтpoги и нeзaбaвни митa в няĸoлĸo oблacти.

Подкрепи Economic.bg