Добрите корпоративни отчети изстреляха пазарите нагоре

Dow Jones скочи с над 430 пункта, преминавайки отново границата от 25000

Добрите корпоративни отчети изстреляха пазарите нагоре
Американските фондови пазари изпратиха ден на силни повишения след серия от успешни корпоративни отчети и смекчен тон след срещата на Фед по отношение на лихвените повишения през 2019 г. Apple, Boeing и Advanced Micro Devices зарадваха инвеститорите с финансовите си резултати за последното тримесечие на 2018 г., в следствие на което акциите на трите компании скочиха с 6.8%, 6.25% и 20% респективно.

След двудневното заседание на Фед централните банкери очаквано обявиха решението си да запазят текущото ниво на основния лихвен процент непроменено, като малки детайли в публикувания отчет от срещата окрилиха инвеститорите на Wall Street. В сегашното изявление липсваше ключова фраза, която присъстваше постоянно през последните няколко години, а именно „по-нататъшното постепенно увеличение“ на лихвите. Сега този израз беше заменен с „предприемането на по-предпазлив подход“, което беше разтълкувано от анализатори като сигнал за забавяне на програмата за затягане на паричната политика в страната.

В резултат на новините Dow Jones скочи с над 430 пункта, преминавайки отново границата от 25000. Широкият S&P500 и технологичният NASDAQ напреднаха със съответно 1.55% и 2.20%. Макар и с по-скромни повишения, европейските индекси също записаха ден на зелена територия. Победителите поведе британският FTSE100 с ръст от 1.58%, следван от френския САС40, който добави 0.95% към стойността си. Единствено немският DAX записа загуба от 0.33%.

Акценти днес

Финансови отчети – Q4 2018

В четвъртък инвеститорите на Wall Street ще насочат вниманието си към нова доза финансови отчети. В часовете след затваряне на щатската търговска сесия своите резултати за последното тримесечие на 2018 ще публикува Amazon.com Inc.. Очакванията на анализаторите са технологичният гигант да отчете печалба на акция от $5.55, спрямо $2.16 за същия период през 2017 година. В часовете преди отварянето на търговската сесия своите резултати ще изнесат също General Electric Company и DowDuPont Inc., като прогнозите са за съответно $0.18 и $0.89 печалба на акция.

Инструмент на фокус - TESCO Plc.

Новата година донесе изключително представяне за акцията на британската верига магазини. Цената успя да пробие над 200-дневната ЕМА и ключовите 38.2% от корекцията на Фибоначи, които до момента оказваха силна съпротива на поскъпването. Очакваме кратък период на консолидация, който вероятно ще бъде последван от нов възходящ импулс. При покупка целта ще бъде затваряне на негативния гап от октомври 2018 г.

USD/CHF

След като проби низходящия канал на движение, USD/CHF записа силно представяне, достигайки до неуспешен опит за пробив на психологическата граница от 1.00, където можем да видим формирането на силна съпротива. Последвалата кратка корекция беше генерира нов възходящ импулс, който очакваме да доведе и до нов опит за пробив. При неуспешен такъв е силно вероятно да станем свидетели на значително поевтиняване с потенциал цена от 0.9800.

XAG/USD

На 8-часова графика можем добре да видим силното представяне на среброто от последните два месеца. Цената се движи, подкрепяна от възходяща тренд линия, която на моменти е подсилена от 50-периодната пълзяща средна. Очакваме възходящият импулс да изведе среброто до нов локален максимум от $16 за тройунция, като в последствие корекция до нивата на тренд линията е възможна.

DAX

Въпреки доброто представяне през януари, немският индекс продължава да се движи в границите на низходящ тренд. Психологическата граница от 11 000, както и 50-дневната ЕМА бяха пробити успешно, което загатва за бичите нагласи на пазара. Ключов очакваме да бъде тестът на тренд линията при нива около 11 500 пункта, като успешен пробив вероятно ще доведе до обръщане на тренда. При неуспех обаче значително понижение е силно вероятно, което ще открие добра възможност за вход в къса позиция.
Коментари: 0