Докато 5G прохожда, Япония и Финландия се обединяват за 6G

Една от целите е да се оспори лидерството на Китай в телекомуникациите

Докато 5G прохожда, Япония и Финландия се обединяват за 6G

Снимка: Unsplash

3122 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

5G комуникациите едва прохождат, а Япония и Финландия вече имат явни амбиции да се утвърдят като водещи играчи в технологиите от шесто поколение. Индустриални групи от двете страни са се споразумели да правят съвместни изследвания и разработки в областта. Целта им е да поведат надпреварата за създаването на 6G стандарт в област, която е все по-доминирана от китайски компании.

Японският консорциум Beyond 5G Promotion скоро ще подпише споразумението с финландската група 6G Flagship. Финландският доставчик на телекомуникационни услуги Nokia – един от световните лидери в бранша, също ще подкрепи съвместните усилия, пише Nikkei. 

Инициативата идва като продължение на общия финансов ангажимент на стойност 4.5 млрд. долара, който Япония и САЩ поеха през април с идеята да развиват 6G технологията. Разширяването на сътрудничеството до „трети страни“ се разглежда от анализаторите като натиск срещу конкуренцията с Китай за определяне на глобални стандарти. 

Именно телекомуникациите се оказаха един от основните стълбове на напрежението между САЩ и Китай през последните години. 5G технологиите се определят като изключително важни за бъдещето на индустрията, а втората по големина икономика излезе с едни гърди напред с производители на оборудване в арсенала си като Huawei и ZTE. Америка за сметка на това няма утвърдени позиции в сферата и затова не беше изненада, че тъкмо тези китайски компании попаднаха в окото на бурята.  

Консорциумът Beyond 5G Promotion има за цел да комерсиализира 6G технологията през следващото десетилетие. В него участват Университетът в Токио и големи японски телеком играчи като Nippon Telegraph & Telephone, NTT Docomo, KDDI, SoftBank Corp. и Rakuten Mobile. 6G Flagship се ръководи от Финландския университет в Оулу. 

Като част от сътрудничеството, страните ще провеждат съвместни научни изследвания, както и ще обменят помежду си кадри.

Японските разработчици изостават по притежание на 5G патентни. NTT Docomo притежава около 6% от 5G патентите, в сравнение с около 10% за Qualcomm и китайската Huawei Technologies. Целта на правителството е страната да държи поне една десета от 6G патентите, както и една сферата от тези в сферата на оборудването и софтуера.

Подкрепи Economic.bg