Дончев: Затварянето на търговски центрове и градове е крайна мярка

Ако е необходимо да се направи обаче, няма да се поколебаем, заяви вицепремиерът

Дончев: Затварянето на търговски центрове и градове е крайна мярка

Снимка: Economic.bg/Архив

7802 ~ 2 мин. четене
Взетите досега мерки от държавата за ограничаване разпространението на коронавируса отговарят на ситуацията. Всякакви други мерки, като затваряне на търговски центрове и пълна карантина на градове и забрана на достъпа в и извън градове, са много драстични, и освен това ще имат тежки икономически  последици. Това заяви вицепремиирът Томислав Дончев пред бТВ тази сутрин по повод решенията на кабинета от вчера за мерките със справяне със заразата.

Припомняме, че МС разпореди да бъдат прекратени културни и спортни мероприятия в цялата страна, за да се избегне струпването на хора. В същото време обаче големите търговски центрове остават пълни и мнозина изказаха мнение, че там по никакъв начин не може да се избегне контакта със случайни хора.

Мерките са изключително фин баланс между това, което е необходимо да се направи, и това да не се тревожат хората повече от необходимото, смята вицепремиерът.

"Нека не генерираме паника и смут. Както казват и в екстремните спортове, паниката е лешоядът, който ти кълве от мозъка", коментира Дончев.

Той припомни, че паниката сваля имунитета. "Ако сте тревожен или сте в паника, вероятността да се заразите е много по-голяма", каза още той.

Той е категоричен, че има разработени планове за всяка ситуация и държавата няма да се поколебае, ако е необходимо, да бъдат взети и по-тежки мерки. "Не забравяйте, че в Китай бяха затворени и фабрики, което със сигурност ще има и тежки последици за китайската икономика. Не искаме да стигаме и до там. Затова е добре колкото се може по-рестриктивни мерки да бъдат взети навреме, както вече направихме", коментира вицепемиерът.

Дончев потвърди, че България ще произвежда защитни материали и облекла. Вчера вечерта дори той е получил първите мостри.

"Производителите явно са се мобилизирали и вече имаме първите мостри, които трябва да бъдат тествани днес или утре от специалисти, за да може да започне производство и снабдяване там, където е необходимо", каза той. Маските и предпазните средства ще отидат не само за персонала на болниците, но и за хората, заети в социалните услуги. Кръгът е доста широк - на хора, които общуват с други хора и са под риск, поясни той.
Коментари: 0