Италия ще отговори на коронавируса с „масивна шокова терапия“

За целта ще се увеличат разходите и бюджетният дефицит

Италия ще отговори на коронавируса с „масивна шокова терапия“

Джузепе Конте

Снимка: БТА

Италианското правителство допълнително ще увеличи разходите в „масивна шокова терапия“, за да компенсира икономическото въздействие от коронавирус епидемията, заяви премиерът в понеделник.

„Няма да спрем дотук. Ще използваме масивна шокова терапия. За да излезем от тази спешна ситуация, ще използваме всички човешки и икономически източници “, заяви премиерът Джузепе Конте в интервю за ежедневника "Ла Република", пише Ройтерс.

Конте добави, че правителството ще използва гъвкавостта, предвидена в европейските бюджетни правила, „в пълен размер“.

Министърът на икономиката Роберто Гуалтиери обеща миналата седмица около 7,5 милиарда евро (8,55 милиарда долара), за да помогне на икономиката да издържи най-голямото огнище на болестта в Европа, повишавайки целта на бюджетния дефицит за тази година до 2,5% от националната продукция спрямо сегашните 2,2%.

Европейската комисия каза на Италия в събота, че планираните допълнителни разходи в отговор на коронавируса няма да бъдат отчетени при разглеждането на спазването на бюджетните правила на Европейския съюз. Правилата на ЕС позволяват временно отклонение от целите на дефицита в случай на извънредни събития, включително тежка икономическа рецесия и големи природни бедствия.

Рим в неделя одобри безпрецедентни карантинни мерки с блокиране в по-голямата част от богатия си север, включително финансовата столица Милано, в драстичен нов опит за овладяване на огнището на болестта.

Към момента страната е най-силно засегната от кризата, отколкото където и да е другаде в Европа, като броят на смъртните случаи рязко скочи до 366, а общият брой на случаите скочи с 25% до 7 775.
Коментари: 0