Караниколов: Обсъжда се вариант за облекчаване на водния режим в Перник

Предлага се перничани да нямат вода само през нощта

Караниколов: Обсъжда се вариант за облекчаване на водния режим в Перник

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1304 ~ 2 мин. четене

В момента се обсъжда вариант за по-облекчен режим на водата в Перник и жителите на града да нямат вода само през нощта. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на „Нова телевизия“. По думите му такова предложение се обсъжда още от 3 март, тоест преди да стане ясно, че в страната ни има положителни проби на хора с коронавирус.

Условието, при което режимът в Перник ще се облекчи, е Министерството на околната среда и водите да разреши увеличаване на водоподаването от язовир „Студена“. „Аз подкрепям това предложение. Днес чакаме последния камион с последните 105 м тръби. Т.е. до утре или вдругиден трябва да сме ги приключили и да започнем дезинфекция. Пускаме водата от „Белмекен”, каза министър Караниколов и допълни: „В момента Перник харчи между 22 и 25 000 куб. м вода на денонощие. Ако пуснем и София, това не пречи и от язовир „Студена” да се пускат между 12 и 15 000 куб. м”.

„Язовирът в момента се пълни сериозно. Приветствам това решение. Природата го позволява”, категоричен бе Емил Караниколов.

„При липсващи дезинфектантни в аптеките и необходимостта от по-строга лична хигиена обсъждаме варианта режим да има само нощем“, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров пред БНТ. Той се надява това да стане още през следващата седмица. От сутринта разкритият телефон в общината за сигнали на граждани не е спрял да звъни.

По отношение на ситуацията в страна икономическият министър е категоричен, че в България се работи така, както във всички други държави преди и след появяването на случай на коронавирус. Караниколов увери, че е било направено всичко необходимо преди заболяването да бъде констатирано при български гражданин и не изключи да се предприемат и по-строги мерки, ако се отчете по-сериозен пик на заразата. Относно затварянето на културни институции и забраната на масови мероприятия от страна на държавата, но не и затварянето на моловете, Караниколов подчерта, че е задължение на всеки член на обществото как да защити себе си и останалите хора.

„Не може да сложиш контролен орган до всеки гражданин, всеки човек трябва да има разбирането, че трябва да защити себе си и обществото”, категоричен бе той. „Сигурен съм, че всички болници ще реорганизират дейността си, дайте време да се създаде организация, ние не знаехме къде ще е първият случай, сега ще се пренасочат сили натам”, посочи министърът на икономиката.

Коментари: 0