Европейските пазари потънаха с 10%

Големите борси и всички бизнес сектори са на червено, водени от цените на петрола

Европейските пазари потънаха с 10%

Снимка: Pixabay

1960 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейските фондови пазари потънаха с 10% в понеделник, след неуспеха на ОПЕК да постигне сделка със своите съюзници за съкращаване на добива. Ценовата война между Саудитска Арабия и Русия тласна цената на петрола надолу. Към проблемите се добавят и опасенията, че светът е на ръба на рецесия заради епидемията от коронавируса, пише Reuters.

Фючърсите на Euro STOXX 50 отчетоха най-лошия си ден, тъй като цените на петрола паднаха с над 30%, след като Саудитска Арабия намали официалните цени, на които продава, след отказа на Русия да намали рязко добива на петрол.

Британският индекс FTSE 100 падна с 9.1%, а германският DAX се понижи с 9%. Общоевропейският Stoxx 600 отчете спад с 6% при отварянето в понеделник до 348.95 пункта към 11.20 ч. българско време. Понижението от неговия пик на 19 февруари е близо 20%.

Пазарите в Азия отбелязаха рязко понижение в понеделник. Спадът на фондовите пазари в региона се засилва от страховете около разпространението на коронавирус, информирa CNBC.

Понижаването на цените от страна на Саудитска Арабия сложи край на преговорите във Виена миналата седмица. В четвъртък ОПЕК препоръча допълнителни съкращения на производството с 1.5 млн. барела на ден, които да започнат от април, но Русия отхвърли тази политика. Текущата сделка изтича краят на март и ако не се сключи нова, производителите ще могат да добиват толкова петрол, колкото искат.

Коронавирусът също продължава да оказва силно влияние върху пазарните. Повече от 106 000 души са заразени от, а над 3600 са смъртните случай в световен мащаб, по последни данни на Световната здравна организация. Регистрираните случаи в България са 4.

Междувременно броят на заразените в Германия скочи с над 100 души през уикенда и вече достига близо 800. Италия остава най-засегнатата европейската държава от COVID-19, с над 7000 случая.

Коментари: 0