Дори и от фронтовата линия Huawei обяви рекордни продажби за 2018 г.

Китайският технологичен гигант Huawei изпраща една тежка и едновременно с това успешна година

Дори и от фронтовата линия Huawei обяви рекордни продажби за 2018 г.

Снимка: БТА

Китайският технологичен гигант Huawei изпраща една тежка и едновременно с това успешна година. Компанията поведе битки на няколко фронта заради лансираната от САЩ и още няколко съюзнически държави теория, че мрежовото ѝ оборудване се използва за шпионаж от китайските власти. Масираната международна атака срещу играча обаче не е попречила на продажбите на смартфони. Huawei обяви, че е доставила над 200 млн. смартфона през 2018 г., в това число и под марката Honor. С тези данни компанията потвърждава прогнозата си от август. 
Увеличението е значително на фона на резултатите от 2017 г., когато компанията е успяла да продаде 153 млн. телефона. Така на практика е повишила доставките си с около една-трета. Според китайския производител в момента има около 500 млн. телефона на марката, които се използват активно в 170 страни. 
През тази година Huawei лансира няколко добре приети смартфона, сред които флагманите Huawei P20 Pro и Mate 20 Pro. Едно от нещата, с които печелят потребителите по света, е впечатляващата камера. 
За някои това, че Huawei премина бариерата от 200 млн. продажби може и да изглежда малко странно. Но от друга страна не беше и толкова неочаквано. Още през второто тримесечие китайската компания успя да измести Apple от второто място по продажби в света, като за първи път от осем години насам челните две места в класацията не се заемат от производителя на iPhone и Samsung. Huawei затвърди позицията и през третото тримесечие на 2018 г.
Връщайки лентата назад, впечатление прави, че през 2010 компанията е продала само 3 млн. смартфона и едва през 2015 г. успява да премине бариерата от 100 млн. продажби. В следващите три обаче доставките се умножават. 
В битка за първото място
Samsung все още не е разкрила броя на продажбите си за 2018 г. Съдейки по тези през второто и третото тримесечие обаче, корейската компания е доставяла с поне 20 млн. единици повече от Huawei. Изчисленията сочат, че за цялата година производителят вероятно ще успял да продада около 300 млн. смартфона, пише Venture Beat. 
Предвид, че през първото тримесечие Apple все пак имаше по-добри продажби от Huawei, все още не е съвсем ясно как ще изглежда челната тройка. Анализаторите все пак прогнозират, че китайската компания ще затвърди втората си позиция. 
По-рано изпълнителният директор на клиентския бизнес на Huawei Ричард Ю коментира, че неговата компания би могла да изпревари и Samsung до края на 2019 г. „Мисля, че няма да е проблем да станем глобалният номер две“, каза той тогава и допълни, че „през четвъртото тримесечие на следващата година е възможно да станем номер едно“. 
Коментари: 0