Dow Jones отбеляза шести пореден ден на червена територия

Walgreens ще замести General Electric в състава на Dow Jones

Dow Jones отбеляза шести пореден ден на червена територия

Вчера Доналд Тръмп нареди да бъде изготвен нов списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. щ.д., които да бъдат обложени с мита, след като Пекин отвърна на Вашингтон в началото на седмицата. В края на деня Dow Jones спадна с близо 300 пункта до 24700 и по този начин изтри натрупаното от началото на годината. Междувременно отбеляза и шести пореден ден на червена територия. Късно снощи излезе информация, че Walgreens ще замести General Electric в състава на Dow Jones. Най-слабо представилите се компании отново бяха Boeing и Caterpillar. 

S&P 500 пък изтри 0.4% от стойността си и затвори търговията на 2762 пункта, поведен надолу от технологичния и индустриалния сектори. NASDAQ се понижи с близо 0.28% до 7725 пункта, но както S&P 500 успя да изтрие загубите, реализирани по-рано през деня и възлизащи на повече от процент. Акциите на гигантите Qualcomm и Nvidia, които произвеждат чипове и получават голяма част от приходите си от Китай, също се повлияха от търговското напрежение и в крайна сметка се понижиха с близо 1%. В Европа положението беше сходно – водещите индекси DAX, CAC и FTSE се понижиха с респективно 1.22%, 1.10% и 0.36%. В края на деня златото, среброто и петролът също реализираха сериозно понижения.


Nike – Дневна 

Книжата на спортния гигант се с възходящо движение от октомври насам и наскоро достигнаха рекордни стойности. Котировките на Nike са над 50-дневната подвижна средна ЕМА и над линията на подкрепа, а индикаторът MACD е в положителна територия и е над 1, което ни кара да смятаме, че е подходящо влизане в дългосрочна дълга позиция при всяка последваща корекция на цената.

GBP/USD - Дневна 

Движението на валутната двойка GBP/USD е низходящо, като пробивът на нивото при 1.3500, което беше и най-ниското за януари, не беше успешен, което пък от своя страна поведе котировките надолу. Напредването на долара спрямо паунда продължава от средата на април насам и имаме низходящо пресичане при индикатора MACD, което ни кара да смятаме, че това да продължи и в близко бъдеще.

Oil UK – 8 часова 

Движението на цената на петрола сорт Брент е под 50-периодната средна на 8-часова графика. Сформиран е низходящ канал и в понеделник цената достигна най-ниското ниво от началото на май, след което се оттласна нагоре, но отново не успя да пробие подвижната ЕМА. Срещата на ОПЕК в края на седмицата ще е ключова за движението на течното злато, но при понижение на цената следващи нива на подкрепа биха били 71 долара и 67 долара за барел, а при поскъпване – съответно 78 и 80 долара за барел.

S&P 500 - Дневна 

След като S&P 500 достигна най-високите си стойности от март насам, широкият индекс не успя да задържи позициите си и да пробие нивото на съпротива и отново реализира слабо понижение. В края на вчерашната сесия успя да изтрие натрупаните по-рано през деня загуби, но въпреки това финишира на червена територия. Движението му все още е над 50-дневната средна и смятаме, че ще продължи да бъде във формирания възходящ канал, но ще тества долната му граница и подвижната ЕМА преди това.

...

Коментари: 0