ДПС заплаши Борисов с вот на недоверие заради Москов

Местан с ултиматум към премиера заради твърдения на здравния министър

ДПС заплаши Борисов с вот на недоверие заради Москов
ДПС ще започне консултации за иницииране на вот на недоверие към кабинета "Борисов", ако премиерът не поиска оставката на здравния министър Петър Москов. Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан на първата си пресконференция за старта на политическия сезон, цитиран от БГНЕС.

"Очакваме премиерът да поиска оставката на Петър Москов заради ксенофобските изяви и лъжите, които изрече", бе категоричен Местан. Преди време министърът обяви, че Бърза помощ няма да ходи в опасните квартали. Поводът бяха зачестилите нападения над лекари от спешната помощ и заплахата на Москов линейките да не стъпват в ромските махали. Тогава той си позволи волността да употреби думата скотове по адрес на ромското население. По-късно министърът се извини.

 "От високата трибуна на Народното събрание министър Москов заяви, че "статистиката е ужасяваща, защото има регистрирани 225 нападения над лекари". Обръщам внимание върху две думи - статистика и регистрирани. Ние заявихме принципна позиция, че това е грамаден проблем, с който наш политически и граждански дълг е да се преборим", припомни Местан.

Според него, дори един лекар да е нападнат, това е огромен проблем на българското общество и този въпрос стои над политическите различия. "Министърът далеч не е сам в защита на лекарите - всички сме на тяхна страна", потвърди лидерът на ДПС, но обяви, че е "много важно един министър да не лъже", а да представя коректно реалната картина на проблема.

"Въпросът е какво цели министър Москов с това лъжливо твърдение за 225 регистрирани нападения. Разликата от 17 до 225 проявява механизмите на едно изключително опасно манипулиране на общественото мнение, което се изразява в изграждане на образа на врага, с който носителят на доброто трябва да се пребори. Това е героичният министър, който се бори с едно страшно зло", каза Местан.

Според него тази манипулация не е безобидна, защото на основата на измислена статистика, Москов е разгърнал цяла кампания за прехвърляне на вината от няколко извършители върху цял етнос. "На тази база той си позволи за оприличи представители на ромския етнос като хора, които са "избрали да живеят като скотове и за това ще бъдат третирани като такива"", припомни още Местан.
Коментари: 0