Дронове ще спасяват планетата от обезлесяване

Безпилотни летателни апарати могат да засаждат по 1 млрд. дървета годишно

Дронове ще спасяват планетата от обезлесяване
3851 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Дистанционно управляемите безпилотни летателни апарати (дронове) могат да се използват за засаждане на дървета. Това би изравнило скоростта на залесяване с настоящото ниво на обезлесяване, според британската компания BioCarbon Engineering.

Всяка година Земята губи около 26 млрд. дървета заради добива на дървен материал, минното дело, селското стопанство и строителството. Около 15 млрд. дървета биват засаждани годишно в световен мащаб. Не е нужно да си специалист по висша математика, за да сметнеш, че годишният дефицит от 11 млрд. дървета не чертае никак устойчива траектория, пише GreenTech.bg.

И тук на помощ идват дроновете. Известни през последните години предимно със своите военни приложения, както и с мисии при бедствия, дроновете могат да помогнат да се преборим с обезлесяването от индустриален мащаб със залесяване от индустриален мащаб.

За да постигне целта си за засаждане на 1 милиард дървета годишно, BioCarbon е разработила армия от дронове, които, ако всичко върви по план, ще се включат в залесителен процес от 3 етапа: картографиране, засаждане и мониторинг.

Генерирайки сложни 3D карти на ландшафта, дроновете могат да бъдат използвани, за да се определи точно къде да се засадят дървета, както и колко посадъчен материал е нужен, за да се възстанови гората. Тогава, кръжейки над земята на 2-3 м височина, дроновете ще използват въздух под налягане, за да „изстрелват” семена, прецизно насочвайки ги към земята.

Всяко семенце е капсулирано в „обвивка от богат на хранителни вещества хидрогел”, който има за задача да захранва семената до пускането на корен. По-късно дроновете могат да се използват за проследяване на растежа на фиданките.

BioCarbon обявиха, че тяхната система е по-добра и по-евтина от всеки друг метод на залесяване. Със скорост от 10 семена в минута, 2 безпилотни самолета могат да засаждат по 36 хил. семена на ден, твърди основателят на компанията Лорън Флетчър.

Решението е значително по-ефективно от традиционните методи на засаждане. По-интересното е, че стойността на подобна технология на засаждане възлиза на около 15% от разходите, типични за традиционните залесителни мерки.

1 милиард дървета годишно не е достатъчен за преодоляване на зашеметяващите темпове на обезлесяване, но е впечатляващ старт. BioCarbon планира да проведе окончателните изпитания на своята система до края на годината.

Подкрепи Economic.bg