12 места, които можете да посетите в Дубровник

Насладете се на най-красивата ривиера

12 места, които можете да посетите в Дубровник
Хората, които търсят слънце, пясък, море и стил и имат възможности да си ги позволят, обикновено избират Френската и Италианската ривиера. Оказва се обаче, е ривиерата на Дубровник е също толкова привлекателна.

Тази невероятна, адриатическа крайбрежна линия, се радва на над 250 слънчеви дни в годината и всяка година привлича все повече туристи. Двадесеткилометровата крайбрежна ивица минава през изумрудени планини, уютни заливи и кристални води. Предлагаме ви 12 места, които можете да посетите ако решите да пътувате до тази красива дестинация:

Средновековният Дубровник

Най-голямата и най-запазената в Европа крепостната стена на Дубровник съществува от 14-и век. Тя е дълга близо 2 километра и висока 22 метра. Обиколката около нея предлага невероятни гледки към Стария град. А неговата гледка е една от най-разпознаваемите в Хърватска. В града има още барокови църкви, вековни манастири и площад.

Лифтът на планина Сръд

От него се открива най-прекрасната гледка към Дубровник. Лифтът се издига на 412 метра височина над града. Когато денят е спокоен, могат да се видят дори и върховете в Черна Гора. В музея на върха на планината са изложени снимки от завземането на града по време на войната в Югославия през 1990 г. А гледките са още по-прекрасни по залез.

Карнавалът на Дубровник и празникът на лятото

Всеки юли и август площадите на града се превръщат в арени на неговите фестивали и празненства. Най-старият културен фестивал в Хърватска е смесица от театър, балет, класическа музика, опера и танци по улиците. През февруари в Дубровник се състои и карнавалът на Средновековието, който много прилича на този във Венеция, а улиците се превръщат в празненство на маските.

 Живописни брегове

Един от най-хубавите маршрути е двадесеткилометровата отсечка между Дубровник и Цавтат. От пътя, който върви по билото на планината, се откриват гледки към църкви, лозя, лодки и кафенета. Курорти по пътя, като Млини, предлагат изолирани плажове и много зеленина.

Туристическа обиколка „Game of Thrones”

Заради крепостната си стена, Дубровник е снимачна площадка на много от сцените в сериала. Там е King Landing, столица на Седемте кралства. Обиколката предлага тричасова разходка, като минава през значими за сериала места. Дори за незапознатите с продукцията, тази туристическа обиколка е интересна, заради комбинацията от факти и въображение.

Страхотни вили

Луксозните вили са успели да се слеят с пейзажа на града, а някои от тях са се превърнали в частни резиденции. Сред тях е и Вила „Дубровник”, СПА център с горещи вани, гледащи към Адриатическо море. Наскоро реновиран хотел в града предлага сензационни гледки към града от бар Prosciutto & Wine, намиращ се на покрива. Предлагат се и малки лодки, които превозват хората от Стария град.

Хърватско вино

Виното не е първата асоциация с Дубровник, а трябва да бъде. Историята на винопроизводството датира от 2200г. пр. Хр., като почти спира по време на турското робство. През 2010 производството вече е потръгнало, като се основава Асоциацията на Хърватските Винопроизводители. Има над 64 вида, включително мерло и каберне совиньон, които се произвеждат в изби в цяла Хърватска.

Храна с гледка

Няма липса на ресторанти, предлагащи невероятни гледки, но са малко местата, които предлагат и невероятна храна, като Nautika's outlets е сред най-добрите. Ресторантите като Панорама, високо в планина Сръд, предлагат вкусни чийзкейкове и риба. Един от най-романтичните ресторанти в света е Flagship Nautika, който се намира на скалите, гледащи към древните крепости. По протежението на ривиерата, в Цавтат, се предлагат типични хърватски агнешки пържоли и печен октопод.

Островите

Те са около 100, а до тях можете да се придвижите с лодки или каяци. Локрум е леснодостъпен от Дубровник и е известен със соленото си езеро, бенедиктинския манастир от 12-и век и пауни. Плажовете на Коркула са безупречни, с много хълмове и скрити пещери.

Пещерен плаж Бетина

През летните жеги това място предлага разхлаждаща сянка, перлен плаж и тюркоазени води.

Барове на скалите

Буза Бар е един от най-известните скални барове в Дубровник. Страхотно място е за запознаване с местните и наблюдаване на залеза. Няма упътващи табели и е приключение да се стигне до мястото.

Черна Гора и Босна и Херцеговина

Фиордите и планините на Черна Гора са много близо до Дубровник. Плажна ивица води право в залива Котор, който е част от световното наследство на Юнеско. Мястото е чудесно за еднодневна екскурзия, а по пътя има много малки рибарски селца, църкви и острови. Границата с Босна и Херцеговина също може да бъде посетена. Популярни дестинации за еднодневни екскурзии включват и Мостар с неговия Стар мост, датиращ от 14-и век.
Коментари: 0