\"Дунарит\" е със спрян лиценз

Дружеството е изправено пред фалит

\
260 ~ 2 мин. четене
Един от работещите и печеливши военни заводи у нас - "Дунарит", е изправен пред фалит заради изненадващо и странно решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС, съобщава в днешния си брой вестник "Сега".  Лицензите са спряни по предложение на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС, който е спрял лиценза миналата сряда, е аргументирал решението си и с писмо на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Документът обаче е засекретен и пристигнал в деня, в който са спрени лицензите – 25 февруари, допълва "Сега".

В края на миналата седмица съветът е спрял временно лиценза на завода, с което на практика е блокирал работата му по вече сключени договори, пише изданието, позовавайки се на източници от МС. Решението е било взето, въпреки че не фигурира като точка в дневния ред на заседанието от 25 февруари. Реално това поставя под въпрос редица договори, които в момента компанията изпълнява. Предприятието работи по стандартите на НАТО и изнася продукция за Европа, Азия и Африка. Без работа може да останат над 600 души.

"И аз не мога да осъзная каква може да е причината за такова действие", коментира пред "Сега" изпълнителният директор на "Дунарит" Кръстю Кръстев. Той прогнозира, че последствията за фирмата ще са катастрофални, тъй като има сключени договори, по които са взети авансово пари. "Договорите текат и при положение, че се спре износът, става катастрофа. Няма да може да внасяме и компоненти", допълни Кръстев. Той изрази недоумение от аргументите за спирането на лиценза. В уведомлението до фирмата пишело, че "Дунарит" е икономически нестабилно. "От 10 г. нямаме задължение нито към персонал, нито към държавата. Всяка година имаме 34-35 милиона печалба", обясни Кръстев.

От съвета не отговориха на въпросите за тяхното решение. Според депутати от комисията по отбрана обаче съветът е взел решението, тъй като е поискал документи за собствеността на компанията заради неясноти. Дадени били два месеца срок, в който да бъдат предоставени нужните документи. Кръстев не знаеше дали решението има общо с изнесената информация, че фирмата "Е. Миролио" е станала най-голям кредитор на "Дунарит". "Подал съм молба да се запозная с мотивите", обясни той.
Коментари: 0