Дългоочакваната е-рецепта ще е готова през декември

Това уверяват от Министерство на здравеопазването

Дългоочакваната е-рецепта ще е готова през декември

Снимка: Unsplash

1500 ~ 1 мин. четене

Дългоочакваната електронна рецепта за лекарства ще бъде готова до средата на месец декември 2002 г. Това уверение дадоха пред министъра на здравеопазването Костадин Ангелов от ръководния екип в Министерството на здравеопазването, ангажиран с изграждането на Националната здравно-информационна система /НЗИС/. 

Проектът за електронна рецепта се бави от години, включително заради липсата на пари. Очакванията са големи и надеждата е това да е само крачка към подобряването на достъпа до е-услуги в сферата на здравеопазването. 

Е-рецептата е цифров вариант на добре познатата хартиена рецепта. Дигитализацията на процеса ще улесни закупуването на лекарства и ще намали шансовете за грешки при разчитане на написаното. Очаква се тя да подобри и контрола по предписване и отпускане на медикаменти, като те ще се следят в реално време. 

Е-рецепти се издават за лекарства, заплащани напълно или частично от здравната каса. 

Електронните рецепти ще се съхраняват на сървър на НЗОК. За да получи лекарството си, пациентът трябва да постави електронната си карта в четящо устройство в аптеката. Фармацевтът също ще поставя професионалната си карта в четеца. 

Липсата на достъпни за всички хора електронни здравни услуги, като е-рецепта или онлайн консултации с лекар, са само част от недостатъците на българската система, които изпъкнаха още по-ярко по време на извънредната ситуация с коронавируса тази година. Междувременно телемедицината набира скорост по света и надеждите са, че тя ще намери почва и у нас по-скоро. 

По време на днешната среща стана ясно, че вече е разписана функционалната спецификация на системата за електронна рецепта. Отчетът пред министъра показва, че проектът върви по план, отбелязват от ведомството. 

До края на годината се предвижда да бъде готова и функционалната спецификация на електронното направление, информираха експертите, които работят по системата. Те подготвят и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани. 

Подкрепи Economic.bg