Китай спасява американската петролна индустрия

37 млн. барела нефт ще внесе през септември Пекин от САЩ

Китай спасява американската петролна индустрия

Снимка: Unsplash

928 ~ 1 мин. четене

Китай се готви да постави нов рекорд по внос на американски петрол. По данни на Bloomberg китайски компании вече са фрахтовали 19 танкера с обща вместимост 37 млн. барела, които трябва да бъдат доставени до китайски петролни терминали през септември. Според авторитетната агенция така през следващия месец в Китай ще бъде отправен между 30 и 50% от целия американски петролен експорт, който през последната седмица се колебаеше между 2.1 и 3.1 барела дневно.

Така доставките на американски петрол през септември ще „счупят“ предишния рекорд, поставен през май, когато Китай получи 35.2 млн. барела щатско „черно злато“ – практически най-голямата доставка, направена само за една държава, в цялата обозрима история на петролната експортна статистика.  

С новия рекорд през септември Китай значително ще помогне на американската петролна индустрия да се изправи на крака след понесените тежки удари от ниските и дори отрицателни цени на „черното злато“, които владеят пазара през последните месеци. 

Повечето танкери, които ще доставят американски петрол на Китай през септември, са фрахтовани от Unipec – дъщерна компания на голямата китайска петролна корпорация Sinopec. Останалите са договорени от PetroChina, която е подразделение на CNPC.

Китай разширява доставките на американски петрол в изпълнение на сключената през януари първа фаза на търговската сделка със САЩ, според която Китай трябва да внесе американска продукция на стойност 200 млрд. долара, от които – суровини за 52 млрд. долара, в течение на две години. Според експерти Китай използва внесения от САЩ петрол основно за запълване на стратегическите си резерви. Освен това до края на септември би трябвало да бъде предадено за експлоатация ново хранилище с вместимост 32 млн. барела, най-вероятно за което ще са доставките на щатски петрол през септември.

 

Подкрепи Economic.bg