Държавата насочи още 50 млн. лв. към НАП за подкрепа на бизнеса

Правителството чака ново одобрени от ЕК, за да може да изплаща помощи и за февруари

Държавата насочи още 50 млн. лв. към НАП за подкрепа на бизнеса

Снимка: Economic.bg/Архив

1648 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Министерството на финансите е изплатило допълнителни 50 млн. лв. към Националната агенция за приходите, за да може НАП да продължи работата си и разплащането към административно затворените сектори. Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

Заради решението заведенията в страната да не отварят от началото на февруари, за разлика от всички останали търговски обекти, компенсации към затворените фирми ще бъдат изплащани от НАП и за този месец. Министър Борисов обяви, че „заедно с бизнеса се договорихме, че мярката ще продължи и през февруари“. В петък ведомството е изпратило и запитване към Европейската комисия с молба за одобрение на мярката. Както с всички мерки с евросредства, органите в страната не могат да започнат изплащане на парите без одобрение от ЕК.

Към края на миналата седмица по данни на НАП, тя е изплатила около 34 млн. лв. към близо 3300 фирми, което е почти половината от кандидатствалите компании. Общо размера на компенсациите, които фирмите са поискали от НАП, е 115 млн. лв. Бюджетът по програмата обаче бе доста по-висок – 156 млн. лв. Припомняме, че за да бъде по-бърза процедурата правителството реши изплащането на компенсациите да става със средства от НАП, които впоследствие да бъдат възстановени от ОПИК.

Министърът увери премиера, че се обсъжда и стартиране на нови антикризисни мерки без повече подробности. Припомняме, че две от планираните за стартиране през есента мерки с евросредства бяха блокирани, за да влезе в сила схемата, с която НАП обезщетява фирмите, затворени заради втория локдаун в страната. Двете схеми са „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията“ и „Адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в контекста на COVID-19“.

Министър Борисов допълни, че се обсъжда и как да бъдат изразходени 211 млн. лв. по механизма на Европейския съюз REACT-EU – част от Плана за възстановяване и развитие на Блока. Предполага се, че част от средствата ще бъдат предназначени именно за тези две схеми.

Подкрепи Economic.bg