Държавата послуша бизнеса и включва НАП в спасяването на фирмите

Нова мярка с бързо изплащане на компенсациите за затворените бизнеси трябва да бъде обявена тази седмица

Държавата послуша бизнеса и включва НАП в спасяването на фирмите

Снимка: МС

Правителството е послушало призивите на бизнеса, който дълго настояваше Националната агенция по приходите (НАП) да предоставя директно подкрепата за затворените заради ограничителните мерки фирми. Това става ясно от изказване на икономическия министър Лъчезар Борисов по време на работно съвещание в Министерски съвет, свикано от премиера Бойко Борисов.

НАП за първи път се включва в процедура за подкрепа на бизнеса в условията на коронакризата. Според министър Борисов това е „иновативен подход“, за който от седмица насам настояват бизнес организациите.

Председателят на Асоциацията на индустриални капитал (АИКБ) Васил Велев миналата седмица обясни, че именно чрез приходните агенции в Западна Европа се изплащат компенсациите за затворените бизнеси. Тогава Велев разкритикува решението на кабинета средствата да бъдат превеждани чрез европейската програма „Иновации и конкурентоспособност“, защото там се работи бавно и „още големите предприятия не са си получили компенсациите от първото затваряне на икономиката“.

От изказването на Лъчезар Борисов става ясно, че чрез НАП ще се изплащат средства по нова мярка за подкрепа на бизнеса. Тя обаче тепърва предстои да бъде обявена - може би по-късно тази седмица. Подкрепата ще бъде равна на процент от оборота, който ще се конкретизира тепърва с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки.

Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК“, уточни министърът на икономиката.

Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки.

Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път - чрез специален модул през системата ИСУН, което трябва да улесни максимално процедурата.

Коментари: 0