Джон Кери отива на посещение в Москва

Tова ще бъде първото посещение в Русия на Кери, след началото на украинската криза

Джон Кери отива на посещение в Москва
Американският държавен секретар Джон Кери може да пристигне на 4-5 февруари в Москва за среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров. Ако двете страни се споразумеят, това ще бъде първото посещение в Русия на Кери, след началото на украинската криза, пише „Коммерсант“.

„Посещението на Джон Кери ще бъде знак за това, че Вашингтон е решил да вземе по-активно участие в усилията по нормализиране на конфликта в Украйна. Очаква се, че ръководителите на външнополитическите ведомства на САЩ и Русия ще обсъдят редица остри проблеми в двустранните отношения. Ситуацията в Украйна навярно ще се превърнат в ключова тема на посещението“, пише вестникът.

Лавров призовал САЩ да "употребят цялото си влияние върху украинското ръководство, за да ги откажат от военен сценарий". За 6-8 февруари е планирана Мюнхенската конференция, на която е възможно да се срещнат външните министри на Украйна, Русия и САЩ.

Според "Комерсант" ще бъде обсъден и ареста на зам.шефа на Внешекономбанк в Ню Йорк Евгений Буряков по обвинение в шпионаж. Ще бъде разговаряно и по израелско-арабските отношения, иранската ядрена програма, ситуацията в Сирия и "Ислямска държава".
Коментари: 0