Джонсън не мисли за оставка дори при провал на Brexit на 31 октомври

Според британския премиер със сигурност страната ще напусне ЕС на определената дата

Джонсън не мисли за оставка дори при провал на Brexit на 31 октомври

Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън не мисли за оставка, дори ако планът му Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври се провали.

„Ще отида в Брюксел, ще постигна сделка и ще се уверим, че ще излезем на 31 октомври - това е, което трябва да направим“, заяви Джонсън пред Sky News по време на посещението си днес в Шотландия.
На въпроса дали ще подаде оставка, ако всичко това не се случи, той отговори: „Това не е хипотеза, която съм готов да обмислям“.

Джонсън настоява за парламентарни избори на 15 октомври - две седмици преди сега заложената дата, на която Обединеното кралство трябва да напусне ЕС. Опозиционните партии обаче правят всичко възможно, за да изключат възможността страната да излезе от Блока без споразумение чрез законодателни промени. Едва след тяхното приемане и те ще се съгласят да се проведат общи избори.

Показателно за това доколко Brexit е изкривил британската политика, консерваторите на Джонсън прогониха във вторник 21 „бунтовници“, включително внукът на Уинстън Чърчил и двама бивши министри на финансите. Тяхната вина е, че също искат да блокират всяко излизане от Европейския съюз без сделка.
Днес Джонсън каза, че експулсирането на бунтовниците го „наскърбява дълбоко“.

„Това са мои приятели. Работих с тях дълги години. Но ние трябва да завършим Brexit и бяхме много ясни за рисковете, които изпитваме сега, като развихрим процеса на излизане от ЕС в парламента“, каза той.

„И да, разбира се, ще се свържа с тези колеги и ще опитам да намеря начини за изграждане на мостове, но трябва да бъда ясен - трябва да приключим с Brexit“, заяви британският премиер.
Коментари: 0