Джонсън загуби парламентарното си мнозинство

Опозиционният лидер Джереми Корбин заговори за предсрочни избори, Deutsche Bank ще спре да помага на паунда

Джонсън загуби парламентарното си мнозинство

Снимка: БТА

15221 ~ 2 мин. четене
Британският премиер Борис Джонсън и управляващата Консервативна партия загубиха парламентарно мнозинство, след като един от депутатите я напусна и се присъедини към проевропейски настроената партия „Либерални демократи“, съобщи агенция Reuters.

В момента, в който Джонсън започна да прави обръщение пред Камарата на общините (Долната камара на парламента) относно проведената през август среща на лидерите от Г-7, народният представител Филип Лий премина от единия край на залата в другия.

„Достигнах до заключението, че вече не е възможно да служа на моите избиратели и на най-добрите интереси на страната като депутат на Консервативната партия“, заяви той. „Това Консервативно правителство агресивно се стреми към унищожителния Brexit без споразумение. Правителството ненужно излага на риск живота и поминъка в страната и безсмислено застрашава целостта на Обединеното кралство“, добави Лий.

Председателят на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е готов да се яви на предсрочни парламентарни избори и че неговият приоритет е да предотврати т.нар. „твърд Brexit“. Така той намекна, че е готов да подкрепи потенциално решение на Джонсън да свика предсрочни избори.

Корбин отдавна твърди, че иска провеждането на нов парламентарен вот, за да свали от власт Консервативната партия. Лейбъристите се опасяват, че Джонсън ще използва новите избори, за да извади Великобритания от състава на ЕС без споразумение и без нужда от одобрение на парламента.

Заради възможността от предсрочни избори във Великобритания Deutsche Bank обяви, че ако Джонсън свика вот за 14 октомври, когато депутатите се върнат на работа след предстоящото затваряне на парламента, то банката ще започне да се отнася неутрално спрямо британския паунд. Това означава, че тя ще отмени препоръките си спрямо валутата, които започна да прилага от 29 март насам, когато бе първоначалната дата за осъществяването на Brexit.
Коментари: 0