easyJet чака одобрение от ЕК да купи част от Air Berlin

По информация на Reuters този ход ще позволи на британската нискотарифна компания да засили позицията си в Берлин

easyJet чака одобрение от ЕК да купи част от Air Berlin
Британската нискотарифна авиокомпания easyJet е на път да получи одобрението на европейския антитръстов регулатор да придобие част от фалиралата Air Berlin. Информацията е на Reuters, като се цитират източници, запознати с хода на сделката.

Очаква се EasyJet да поеме част от операциите на Air Berlin на летище Тегел в германската столица за около 40 млн. евро. Също така ще вземе на лизинг до 25 самолета A320 и около 1 000 служители на Air Berlin – пилоти и кабинен екипаж.

Този ход ще позволи на easyJet да засили позицията си в Берлин, особено срещу ирландския си конкурент Ryanair и бързоразвиващата Eurowings – бюджетният авиопревозвач на Lufthansa.

Европейската комисия, която трябва да вземе решение за сделката до 12 декември, е отказала коментар пред Reuters.

Air Berlin беше най-големият превозвач в Берлин преди да подаде документи за влизане в процедура по несъстоятелност. Ryanair и easyJet са следващите две най-големи авиокомпании, обслужващи Берлин. Германският превозвач Lufthansa традиционно не е толкова силен в, но за сметка на това извършва повече полети от своите центрове във Франкфурт и Мюнхен.

Ако споразуменията бъдат одобрени, easyJet ще стане най-големият превозвач в Берлин с 16 млн. места, пред 10.7 млн. места за групата Lufthansa (включително планираната покупка на двете поделения на Air Berlin - LGW и Niki) и Ryanair с 5.9 млн. места.
Коментари: 0